Růst spotřeby biopotravin se v Itálii nezastavil

Italský trh s biopotravinami nezná žádných překážek. Podle nejnovější zprávy výzkumného ústavu ISMEA se za rok 2009 spotřeba biopotravin v Itálii zvedla o 6,9 %, což je dokonce rychlejší růst než v roce 2008, kdy růst dosáhl 5,2 %.

Prezident Italského svazu ekologických zemědělců Andrea Ferrante komentoval výsledky slovy: „Zatímco ekonomická krize neušetřila dokonce ani ostatní certifikované kategorie, jako jsou výrobky z oblastí PDO a PGI, jejichž obrat klesl vloni o 1,3 procenta, biopotraviny dokazují, že jsou úspěšnou strategií, která sází na zapojení spotřebitelů do životního stylu, ve kterém nákup výrobku je pouze vyústěním sdílených cílů a tužeb“.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že loni se nejvíce dařilo kategorii čerstvého a zpracovaného bio ovoce a zeleniny (+ 26,6 % nárůst v objemu) a vajec (+21,8 %), prodeje nápojů a pečiva rostly méně rychleji (o 5,7 %, respektive 8,7 %), zatímco objem prodejů mléka a mléčných výrobků poklesl o 1,9 %.

Většina spotřeby biopotravin v Itálii je koncentrována do severních částí, konkrétně 70 procent. Severozápad se podílí na spotřebě 43 procenty, severovýchod 28 procenty, střední Itálie včetně Sardinie měla 21,5 a jih jen 7,5 procentní podíl.

Prodej biopotravin v italských hypermarketech loni vzrostl o 14,7 procenta, zatímco růst obratů v supermarketech byl mnohem pomalejší, konkrétně + 1,5 procenta.

Zdroj: www.bio-info.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info