Sója v očekávání růstu poptávky

Již třetím dnem rostla na burze Chicago Board of Trade v rámci včerejší obchodní seance cena nejaktivnějšího květnového futures kontraktu na sóju. Důvodem jsou spekulace, podle nichž opoždění exportů sóji z Brazílie a Argentiny povede k růstu poptávky po amerických zásobách zmíněné komodity. V Brazílii začala sklizeň minulém měsíci, v Argentině pak na počátku stávajícího měsíce. Podle odhadů amerického ministerstva zemědělství (USDA) dosáhne, ve srovnání s loňskou úrodou, celková produkce sóji ve zmíněných dvou jihoamerických zemích v letošním roce 35-ti procentního nárůstu. Podle nezávislých zdrojů klesly zásoby sóji v U.S. od září loňského roku k 1.březnu na úroveň šestiletého minima.

Futures na sóju s květnovým termínem dodání posílil v rámci včerejší obchodní seance na burze CBOT o 14 centů (1,5 %) na uzavírací cenu 959 centů za bušl. V prvních třech dnech tohoto týdne vzrostla cena sóji již o 3,6 %.

V rámci dnešní obchodní seance zaznamenává prozatím cena sóji pokles o 10 centů na 949 centů za bušl. Příčinou je posilující americký dolar, snižující poptávku po amerických zásobách ze strany zahraničních zájemců. v

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info