Úspora jadrných krmiv v odchovu telat

Telata, která v období odchovu nedostávala přídavek jádra měla srovnatelné parametry užitkovosti jako telata s přídavkem.

Při krmení telat v odchovu vyváženou směsnou krmnou dávkou je možné často upustit od podávání doplňku jádra, protože telata jsou schopna kompenzovat chybějící jádro zvýšením příjmu krmné dávky.

To jsou výsledky jednoho krmivářského pokusu, který se uskutečnil v německém Haus Riswicku. 71 holštýnských telat bylo rozděleno do dvou skupin. 36 telat nedostávalo žádné koncentrované krmivo navíc (pokusná skupina), 35 telat dostávalo individuálně 1 kg jádra na kus a den (kontrolní skupina).

Shrnutí výsledků:

Množství přijatého mléčného nápoje bylo u telat z obou skupin téměř identické – 30,3 kg (pokus) a 30,1 (kontrola).

Mezi výší průměrných denních přírůstků hmotnosti a vývojem živé hmotnosti u telat nebyly až do 150. dne pokusu zjištěny žádné signifikantní rozdíly.

Ve 110. dni pokusu měla telata bez přídavku koncentrovaného krmiva signifikantně větší objem břicha resp. hloubku žeber, o 6 týdnů později se však již hodnoty těchto parametrů navzájem nelišily.

Skupina telat bez doplňku jádra dosáhla od 65. do 150. dne pokusu průměrného přírůstku živé hmotnosti ve výši 3,94 kg/kus a den. Průměrný příjem živin u nich činil 559 g NL a 42,3 MJ ME za den. Telata s přídavkem jádra ve stejném období zkonzumovala 3,45 kg směsné krmné dávky plus 0,75 kg jádra (celkem 4,20 kg sušiny, což odpovídá příjmu živin ve výši 626 g NL a 45,3 MJ ME za den.

Bei Kälbern Kraftfutter sparen

Top Agrar, 2010, č. 2, s. R 28

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info