Souhrn událostí uplynulého dne – 18.3.2010

Poslanci přiklepli zemědělcům 1,5 miliardy korun

Národní dorovnávací platby zemědělcům by mohly pro letošek vzrůst o 1,5 miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu České republiky.Předpokládá to novela zákona o fondu, kterou dnes schválila sněmovna. Pokud by předlohu schválil i Senát a podepsal prezident, celková částka na platby známé také pod názvem top-up by vzrostla na 4,5 miliardy korun. Podle pravidel Evropské unie by stát mohl letos za tímto účelem zemědělcům vyplatit zhruba sedm miliard korun. Nynější stav rozpočtu to však neumožňuje. Poslanci chtějí prostřednictvím schváleného zákona poslat také 150 milionů korun na propagaci národní značky potravin Klasa.

Pravidla převozu škodlivin pro šlechtění rostlin se zřejmě změní

Pravidla pro převoz škodlivých organismů například pro šlechtění odrůd rostlin se asi změní podle směrnice EU, která platí už od předloňského července. Změny má přinést novela zákona o rostlinolékařské péči, kterou dnes schválil Senát. Normu, jejíž projednání patří mezi vládní priority, nyní dostane k podpisu prezident. „Účelem navrhované úpravy je umožnit rostlinolékařské správě vydat rostlinolékařský pas pro přemísťování karanténního materiálu z České republiky na území jiného členského státu EU,“ řekl senátorům ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Domácích sýrů přibývá, jezdí se pro ně na farmy

Přihnout si čerstvě nadojeného mléka nebo ochutnat ručně vyrobený lahodný sýr se v poslední době stává stále dostupnější záležitostí. Lidé mohou postávání u regálů supermarketech vyměnit za návštěvu malých farem, které nabízejí mléčné výrobky za příznivé ceny. Michal Hrdlička chová na farmě v Brníčku u Zábřeha na Moravě kromě krav i ovce francouzského plemene Lacaune, z jejichž mléka se vyrábí známý rokfórový sýr. Zájemci si mohou zajít přímo na rodinnou farmu vybrat si lahodný výrobek prakticky kdykoli. Na nezájem si farmář rozhodně nemůže stěžovat.

Danone ustoupilo, za Activii zaplatí zákazníkům miliony

Společnost Danone, největší světový výrobce jogurtů, chce miliony dolarů urovnat ve Spojených státech spor o svoje jogurty Activia. Firma totiž čelí soudnímu projednávání v souvislosti s reklamní kampaní, která u jogurtů Activia a DanActive zdůrazňuje jejich zdravotní přínos a lepší probiotické účinky, než jsou u výrobků konkurence. Podobnou kampaň vede Danone po celém světě včetně České republiky, k soudu však případ doputoval jenom v USA. Před dvěma roky kampaň na Actvii navíc podpořila i Světová gastroenterologická organizace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info