TOP-UP 2010: je rozhodnuto

Systém oddělených plateb pro přežvýkavce přes VDJ, KBTPM a ovce a kozy zůstane i v tomto roce zachován, změní se však rozložení jednotlivých obálek v neprospěch KBTPM a ovcí a koz. Podle našich informací o tom dnes rozhodl ministr zemědělství. Pro chovatele KBPTM to jistě není zrovna příjemná zpráva, neboť ministr se přiklonil pro nás k nejméně příznivé variantě, které byly na stole (viz příloha). Prohra nebo vítězství?

Z hlediska obrovských tlaků, které byly od některých nevládních organizací na to, aby platba KBTPM byla zcela zrušena a veškerý skot podporován pouze jednou sazbou přes VDJ, lze konečné rozhodnutí považovat za úspěch. Z pohledu vývoje sazeb na KBTPM za velký propad. Co by to mělo znamenat z pohledu finančního vyjádření?

Zatímco v roce 2008 bylo do sektoru KBTPM v rámci TOP-UP plateb směřováno celkem 18,06 mil. EUR, v roce 2009 zaokrouhleně 20,32 mil. EUR, tak v roce letošním by to mělo být zhruba 15,73 mil. EUR z celkem 22,575 mil. EUR možných. Přepočteno na sazbu, která v roce 2008 činila 2939,70 Kč/KBTPM, loni 3280,40 Kč, tak letos by sazba měla podle našich propočtů pohybovat někde okolo 2400 Kč, což je skoro o 900 Kč méně než v předchozím roce.

Jedná se však pouze o odhad, neboť konečná sazba bude záviset na celkovém počtu krav BTPM na které bude žádáno, na kurzu, kterým se bude celková obálka přepočítávat, ale zejména na tom, kolik finančních prostředků bude celkem do systému národních doplňkových plateb směřovat.

http://www.cschms.cz/DOC_HOMEPAGE/157_Varianty_TOP-UP_2010.pdf

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info