Bulharsko a Itálie nechtějí "Frankensteinovy potraviny"

Bulharsko a Itálie i nadále odmítají pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO). Bulharský parlament včera schválil zákon, který zakazuje pěstování GMO pro vědecké a komerční účely. Italská vláda pak podle ministra zemědělství odmítla požadavek na povolení pěstování GM kukuřice.

Bulharská vláda původně chtěla změnit zákon a umožnit pěstování GMO na základě licenčního systému. Proti tomu však již dva měsíce protestovali nevládní organizace, zemědělci i občané. Nový zákon vymezuje území, kde se nesmí pěstovat GMO a prakticky zakazuje pěstování na celém území země.

V Evropě se v současnosti pěstují GMO pouze v šesti zemích - Španělsku, Portugalsku, Rumunsku, Polsku, České republice a na Slovensku. Plocha osetá GMO v EU však loni klesla o 12 procent, celosvětově naopak stoupla o sedm procent.

Evropská komise nedávno povolila pěstovat v zemích Evropské unie geneticky modifikované brambory Amflora firmy BASF k průmyslovému využití, například k výrobě papíru, a jako krmivo. Je to poprvé za 12 let, kdy EK poskytla nové povolení k pěstování GMO. Doposud se směla v EU pěstovat pouze GM kukuřice od firmy Monsanto. O případném pěstování plodin na území jednotlivých států však rozhodují vlády jednotlivých zemí.

Schvalování geneticky modifikovaných plodin v EU je již dlouhou dobu předmětem sporů a rozděluje členské země. Některé z nich se k nim staví otevřeně nepřátelsky a nazývají je "Frankensteinovy potraviny".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info