Komfortní stáj pro prasata je příliš drahá

Komfortní stáj „Comfort-Class-Stall“ je sice přátelská k ustájeným prasatům, ale náklady na jedno místo ve výkrmu jsou zde vyšší o 40 €.

Po čtyřech letech dospěl nizozemský projekt na vybudování obzvlášť přátelské stáje pro výkrm prasata do konečného stádia. Stáj nabízí prasatům větší komfort, ale její cena je o 10 % vyšší než je obvyklé. Stáj „Comfort-Class-Stall“ je vybavena většími kotci a velkými zasklenými plochami, k podestýlce je použita sláma. Tato opatření jsou však finančně nákladná. Kromě toho ustájená prasata v takto velkých kotcích méně diferencovala funkční oblasti, což vedlo k většímu znečištění kotců a zvýšení nákladů na odkliz hnoje. Chov přátelský ke zvířatům prodražil výrobu vepřového masa celkově o 1,6 eurocentu/kg porážkové hmotnosti, vypočítali odborníci z nizozemského Ústavu zemědělské ekonomiky (LEI). Odborníci jsou jednotní v názoru, že vícenáklady nejsou připraveni platit ani porážkové kapacity ani spotřebitelé, protože při rozhodování o nákupu je pro ně prioritní především cena, kvalita a chuť masa. Pro iniciátora tohoto projektu, nizozemský Svaz sedláků, je to hořký výsledek. Zejména s ohledem na to, že si tento projekt již vyžádal náklady převyšující 1,2 mil. €.

Holland: Komfort-Stall ist zu teuer

Top Agrar, 2010, č. 2, s. S 2

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info