Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21. 3. 2010

TOP-UP 2010: je rozhodnuto

Systém oddělených plateb pro přežvýkavce přes VDJ, KBTPM a ovce a kozy zůstane i v tomto roce zachován, změní se však rozložení jednotlivých obálek v neprospěch KBTPM a ovcí a koz. Podle našich informací o tom dnes rozhodl ministr zemědělství. Pro chovatele KBPTM to jistě není zrovna příjemná zpráva, neboť ministr se přiklonil pro nás k nejméně příznivé variantě, které byly na stole (viz příloha). Prohra nebo vítězství? Z hlediska obrovských tlaků, které byly od některých nevládních organizací na to, aby platba KBTPM byla zcela zrušena a veškerý skot podporován pouze jednou sazbou přes VDJ, lze konečné rozhodnutí považovat za úspěch.

Světový den vody

Již po osmnácté se sešli odborníci na vodní hospodářství při příležitosti Světového dne vody. Na tomto tradičním setkání jsou vždy prodiskutována aktuální témata z oboru vodního hospodářství. Se světovým dnem vody jsou spojeny i vzdělávací aktivity. Letošního setkání se zúčastnil i ministr zemědělství Jakub Šebesta. „Vodní hospodářství je významným oborem, kterému na ministerstvu věnujeme velkou pozornost,“ řekl ministr Šebesta a dodal: „Aktuálním tématem je mimo tání sněhu zejména novela vodního zákona, kterou tento týden schválila ve třetím čtení Poslanecká sněmovna.“

Teplý: Madetě se ozývají noví dodavatelé mléka

Jihočeské mlékárně Madeta, které od dubna Mlékařské a hospodářské družstvo JIH sníží dodávky mléka o 200.000 litrů denně, se ozývají noví dodavatelé z Vysočiny a jižní Moravy. Mlékárna má rozjednané dodávky kolem 160.000 litrů, řekl dnes generální ředitel Madety Milan Teplý Českému rozhlasu Radiožurnál. Pokud bude ale vozit mléko od dodavatelů ze vzdálených oblastí, pak bude muset Madeta kvůli zvýšení nákladů na dopravu zvýšit ceny výrobků, připustil Teplý. "Na Vysočině omezuje jedna zahraniční mlékárna výrobu ... a odsud mléko pravědpodobně získáme," řekl Teplý.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info