Ovocnáři bojují s nízkými výkupními cenami

Jihočeští pěstitelé bojují s nízkými výkupními cenami ovoce. Jablka ke konzumaci nyní prodávají za pět až šest korun za kilogram, v obchodech jsou nabízeny za zhruba 20 korun.

Farmářské ceny loni klesly na úroveň 30 procent ceny v obchodě, předloni to bylo 32 procent, řekl ČTK předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Pavel Fríd.

Jihočeští pěstitelé se sice snaží o přímý prodej ze dvora, ale podle Frída to není věc, která by ovocnáře měla zachránit. V kraji je navíc stále obvyklé, že lidé mají své zahrady a zahrádky a tedy i své ovoce nebo někoho známého, kdo jim ovoce dodá, vysvětlil. Ovocnáři tedy neprodají takové množství, aby jim to výrazněji zvýšilo výdělek.

Český spotřebitel je podle něj také typický orientací na co nejnižší cenu, a tak raději nakupuje ve velkých supermarketech levná jablka z dovozu, i když jejich kvalita je nižší než domácích plodů. "Kvalita českých jablek je vysoká, a to i kvůli velmi přísným pravidlům pro chemické ošetřování. Jsou přísnější než v západní Evropě nebo Polsku," poznamenal.

Nekvalitní sklizeň

Minulý rok měli jihočeští ovocnáři kvůli nepříznivému počasí velmi nekvalitní sklizeň. Na skladování a přímou konzumaci se hodila například jen desetina jablek oproti minulý rokům, zbytek byl vhodný jen k průmyslovému zpracování. Velmi nízké výkupní ceny a plody poškozené od krup přiměly mnohé pěstitele k tomu, aby ovoce nesklízeli a nechali na stromech. Tato zima zatím ovocnářům prý přála, o úrodě ale rozhodne až počasí v jarních měsících.

Loni klesaly výkupní ceny ovoce. Například kilo třešní se od pěstitelů vykupovalo za 2,5 až tři koruny za kilogram, to je nejméně od roku 1989, kdy se farmářská cena pohybovala kolem 5,5 až sedmi korun, uvedl Fríd. V podstatě se je nevyplatilo sklízet, podotkl. Farmářské ceny jablek na průmyslové zpracování se pohybovaly kolem 70 až 90 haléřů za kilogram. "Cena byla taková, že kvůli ní zůstalo na stromech v celé republice asi 30.000 tun jablek," uvedl.

Čeští ovocnáři přišli loni kvůli hospodářské krizi a pádu cen ovoce na tržbách o zhruba 380 milionů korun, tedy o téměř třetinu příjmů. Projevilo se to v nejnižších investicích do obnovy sadů za posledních 15 let. V předchozích letech se objem tržeb českého ovocnářství pohyboval kolem 1,2 miliardy korun. Finančně ještě výraznější pokles ovocnáři zaznamenali u tržeb za konzumní ovoce, kde meziroční propad v tržbách odhadli na 280 milionů korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info