Cizorodé organické látky v balené vodě

Šarže balených vod nejsou homogenní.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala balenou kojeneckou vodu Horský pramen (balení PET lahev 5 litrů, datum minimální trvanlivosti 02. 08. 2010), protože laboratorní rozbory v uvedené vodě odhalily přítomnost toluenu. Naměřené množství toluenu ve vodě bylo sice nepatrné, tj. 0,2 mikrogramů na litr, ale v kojeneckých vodách se nesmí vyskytovat žádné cizorodé organické látky ve zjistitelném množství.

Okamžitě po seznámení se s laboratorními výsledky vyrazili inspektoři SZPI na kontrolu k výrobci této vody společnosti Jesenické prameny Nová Pláň a.s. se sídlem v Bruntálu. Zde byl vydán zákaz uvádění do oběhu vztahující se na uvedenou šarži a také opatření tuto šarži stáhnout z obchodní sítě. S ohledem na vážnost zjištění však také bylo pozastaveno uvádění do oběhu všech ostatních šarží. Provozovatel musí nyní laboratorními rozbory prokázat, že tyto ostatní šarže jsou bezpečné, teprve poté SZPI povolí jejich další uvádění do oběhu.

Laboratorní rozbory SZPI prokázaly, že i další šarže kojenecké vody Horský pramen nevyhověla požadavkům právních předpisů. Jedná se o šarži s datem minimální trvanlivosti do 29. 7. 2010, opět v pětilitrovém balení. V uvedené kojenecké vodě byly opakovaně zjištěny cizorodé organické látky (př. trichlormethan, dichlorbrommethan, dibromchlormethan a organicky vázané halogeny). Rozbory také odhalily obsah volného chlóru v této šarži, ačkoliv do kojenecké vody je zakázáno přidávat jiné látky s výjimkou oxidu uhličitého.

V jiném barelu stejné šarže však stejná laboratoř nezjistila žádné závady, z toho vyplývá, že uvedená šarže je značně nehomogenní. Přesto inspekce nedoporučuje spotřebitelům, kteří výrobky této šarže mají doma, jejich konzumaci.

Na identifikovanou šarži kojenecké vody Horský pramen se vztahovala opatření uložená inspekcí již minulý týden, tzn. uvedená šarže v současnosti není uváděna do oběhu a spotřebitelé ji již v obchodech koupit nemohou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info