Pěstování transgenních plodin se dále rozšiřuje

Proti pěstování geneticky modifikovaných plodin existuje v Německu i nadále masivní odpor, proto je zde až na malé výjimky zakázáno. Tyto výhrady však v globálním měřítku sdíleny nejsou. V jiných zemích je pěstování transgenních průmyslových plodin hojně rozšířeno a rychlost rozšiřování osevních ploch graduje. Jen mezi roky 2007 a 2009 vzrostl celkový objem ploch ze 114,3 mil. ha na 134 mil. ha. Největší podíl zaujímají Spojené státy s 64 mil. ha, ale oproti předchozím letům zde ve sledovaném období zaznamenali jen dvouprocentní nárůst. Na druhé místo se díky 35% meziročnímu nárůstu vyšvihla Brazílie s celkovou plochou 21,4 mil. ha, následována třetí Argentinou s 21,3 mil. ha osevních ploch. Větší význam má pěstování GM plodin ještě v Indii (8,4 mil. ha) a v Kanadě (8,2 mil. ha). Naproti tomu pěstování GM rostlin v Evropě hraje nevýznamnou roli, celková výměra osevních ploch zde poklesla v uplynulém roce ze 107 000 hektarů na téměř 95 000 ha.

Velký význam má pěstování GM odrůd u sóji, která již se 69 mil. ha zabírá více než polovinu celkové výměry transgenních plodin. Více než tři čtvrtiny celkové výměry ploch GM sóji připadají na Spojené státy, Argentinu a Brazílii. Velký nárůst zaznamenalo také pěstování GM kukuřice (oproti roku 2008 nárůst o 13 % na 42 mil. ha), jejíž plochy již přesáhly 26 % celkové světové výměry osevních ploch GM ploch. Dalších 16 mil. ha připadá na pěstování GM bavlníku, z toho polovina se pěstuje v Indii. O 10 % oproti roku 2008 vzrostla výměra GM řepky, v uplynulém roce se již pěstovala na 6,4 mil ha a to především v Severní Americe.

Podle odhadů se v loňském roce rozhodlo pro pěstování GM plodin 14 milionů farmářů, což je o 700 000 více než v roce předchozím. 90 procent z toho tvoří malí zemědělci z rozvojových zemích včetně Brazílie a Číny, ale celkově obhospodařují jen 46 % osevních ploch. Hlavním důvodem pro pěstování GM plodin je úspora nákladů na ochranu rostlin díky jejich rezistenci vůči škůdcům a určitým herbicidům. Zatímco zejména u sóji již pěstování GM odrůd převažuje, musí se Evropa díky nulové toleranci vůči zde nepovoleným odrůdám potýkat s nedostatkem bílkovinných krmiv

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info