Souhrn událostí uplynulého dne – 22.3.2010

Vláda schválila podporu pro chovatele dojnic

Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes předložil vládě podmínky pro poskytování platby na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka. Vláda tyto podmínky následně schválila. Prostředky slouží pro pomoc mlékařskému sektoru, který je dlouhodobě postižen ekonomickou krizí. Vzhledem k tomu, že se Česká republika rozhodla využít podpory na vyrovnání zvláštních nevýhod, které ovlivňují zemědělce v odvětví mléka a mléčných výrobků, neboť sektor mléka se považuje za ekonomicky citlivý druh zemědělské činnosti, je hlavním cílem předloženého návrhu nařízení vlády definování podmínek pro poskytování platby na krávy chované v systému s tržní produkcí mléka.

Dotace pěstitelům chmele a lnu budou odděleny od produkce

Dotace pěstitelům chmele a lnu budou od letošního roku nezávislé na jejich aktuální produkci. Nařízení, které je reakcí na nedávno uskutečněnou prověrku společné unijní zemědělské politiky, jejíž součástí je i postupné oddělování plateb od výroby, dnes schválila vláda. Pěstitelé těchto plodin budou do budoucna dotováni v rámci jednotné platby na zemědělskou půdu, jako producenti jiných zemědělských komodit.

Ovocnáři bojují s nízkými výkupními cenami

Jihočeští pěstitelé bojují s nízkými výkupními cenami ovoce. Jablka ke konzumaci nyní prodávají za pět až šest korun za kilogram, v obchodech jsou nabízeny za zhruba 20 korun. Farmářské ceny loni klesly na úroveň 30 procent ceny v obchodě, předloni to bylo 32 procent, řekl ČTK předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Pavel Fríd. Jihočeští pěstitelé se sice snaží o přímý prodej ze dvora, ale podle Frída to není věc, která by ovocnáře měla zachránit.

Stav masného skotu je v USA nejnižší od března 2003

Stavy masného skotu ve Spojených státech jsou podle posledních statistik amerického ministerstva zemědělství nejnižší za sedm let. Potvrdily se tak předpovědi obchodníků a cena hovězího je kvůli tomu nejvyšší od roku 2008. Stav hovězího žíru, skotu ve výkrmu, klesal proto, že producenti již dva roky přicházejí o peníze. Ztráty jim nejprve způsobily vysoké ceny krmiva a později i hospodářská recese, která srazila dolů ceny hovězího.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info