Bilance na trhu s drůbežím masem

V roce 2009 v Německu došlo již potřetí ke zvýšení hrubé domácí produkce drůbežího masa a to na rekordních 1,424 mil. tun. Průměrná spotřeba drůbeží masa na jednoho obyvatele stoupla o 300 g na celkových 18,6 kg.

(MMB) Objem trhu s drůbežím masem v Německu i nadále rostl, jak spotřeba, tak také výroba mírně stouply. Bilance zásobování trhu vypracovaná ve spolupráci MEG (Markinfo Eier & Geflügel) s BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) prokázala zvýšení spotřeby drůbežího masa na jednoho obyvatele oproti roku 2008 o 300 gramů na 18,6 kg. Původně se v roce 2008 očekávala vyšší spotřeba. Nyní předložená konečná data o zahraničním obchodu však ukázala, že bylo exportováno podstatně větší množství drůbežího masa než se zprvu očekávalo.

Hrubá domácí produkce dosáhla v roce 2009 s 1,424 mil. t rekordní hodnoty a to již potřetí v řadě. Oproti roku 2008 se hrubá domácí produkce zvýšila o 2,1 %.

Hlavním důvodem nárůstu spotřeby drůbežího masa s loňském roce byla expanze na trhu s kuřecími brojlery. V tomto odvětví vzrostla spotřeba na jednoho obyvatele o 500 g na celkových 11,3 kg. Míra soběstačnosti dosáhla 105,3 % a již druhý rok překročila hranici 100 procent. Netto produkce kuřat vzrostla v roce 2009 o 5,9 % na 754 000 tun. Dovozy kuřecího masa stouply o téměř 6,8 % na 555 500 tun. Výrazněji však vzrostl export a to o 10,2 % na 431 900 tun. Z toho byl vygenerován nárůst domácí spotřeby o 4,5 %.

Versorgungsbilanz: Geflügelmarkt wächst

[2010-03-22], www.animal-health-online.de

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info