Mlékomaty jsou módou. I hrozbou

Automaty na mléko se stávají hitem pro spotřebitele a obavou pro hygieniky. Ty první láká šance načepovat si čerstvé a chemicky neupravované mléko, ti druzí varují, jaká rizika jsou s takovým způsobem prodeje spojena.

Jen minulý týden začaly například v Brně fungovat další dva mlékomaty. Celkově jich už je na území republiky kolem stovky, většina na „zemědělské“ Moravě. „Je to jiná chuť než mléko z krabice. Je takové hustější,“ svěřila se LN Jarmila Blechová, která nakupovala v novém mlékomatu v nákupním centra Tesco v Brně-Králově Poli.

Jenomže právě před touhou ochutnat tepelně neupravené mléko varují hygienici. „Nechceme říkat, aby si lidé takové mléko nekupovali. Ale měli by si být vědomi, že jde o rizikovou potravinu, a být smířeni s případnými zdravotními komplikacemi,“ zdůraznil ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček. Největší hrozbou jsou hlavně průjmová onemocnění. Podle Marečka už v jedné z lokalit, kterou nechtěl upřesnit, zaznamenali jejich zvýšený výskyt právě v přímé souvislosti s automaty. „Ohrožujícím se může stát přes nepasterované mléko i přenos klíšťové encefalitidy,“ doplnil Mareček.

V každém z automatů se prodají až stovky litrů mléka denně v ceně od 15 do 20 korun za litr. Zemědělci říkají: Nabídnout je přímo spotřebitelům je pro nás výhodnější než je za mnohem nižší cenu prodávat k dalšímu zpracování. Výkupní cena mléka se pohybuje obvykle kolem šesti až sedmi korun za litr, výrobní cena je ale o korunu vyšší. „Už jsem zkoušel vyrobit domácí jogurt. Z krabicového se mi to ještě nepodařilo. To ale zase vydrží,“ porovnává další z nakupujících Pavlína Staňková. I sami dodavatelé na automatech doporučují tepelnou úpravu mléka. Hygienici jsou konkrétnější. Poté co si lidé mléko z automatu přinesou domů, je dobré ho prohřát při 63 stupních Celsia po dobu 30 minut a pak rychle zchladit pomocí studené vody.

Na chladicí automaty, které lze koupit asi za dvě stě tisíc korun, již pomýšlejí i producenti dalších potravin - třeba zemědělské družstvo Javišovice by je rádo využilo na kuřata. A veterinární správa se zabývá novelou zákona, která by podmínky pro podobná zařízení jasně vymezila. Hit už podchytili i politici - na brněnském hejtmanství uvažují o příspěvcích zemědělcům na pořízení mlékomatů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info