Souhrn událostí uplynulého dne – 23.3.2010

Zemědělci nových zemí EU chtějí rovné podmínky od roku 2014

Zástupci agrárních organizací osmi nových zemí Evropské unie dnes v Brně podepsali deklaraci, v níž požadují vyrovnání podmínek při výpočtu přímých zemědělských dotací se starými zeměmi EU od roku 2014. Na konferenci, která je součástí veletrhu Techagro, nepřijel nikdo z pozvaných členů vedení evropského sdružení zemědělců COPA, což lze brát jako urážku, a část dnešních účastníků zvažuje z něj vystoupit, řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba. Pokud Evropská komise požadavky nových zemí nevyslyší, hodlají uspořádat protesty přímo v Bruselu.

Pěstitelé loni sklidili 6616 tun chmele, meziročně o 2 pct méně

Čeští pěstitelé loni sklidili 6616 tun chmele, zhruba o dvě procenta méně než předloni, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství uvedených v aktuálním čísle týdeníku Zemědělec. Průměrný výnos se meziročně téměř nezměnil a dosáhl 1,25 tuny z hektaru. Přes mírný pokles byla loňská sklizeň čtvrtá nejlepší za posledních dvanáct let. Úroda přitom mohla být ještě lepší, neblaze ji ovlivnily vichřice a krupobití v květnu a koncem července. Živly tehdy poničily asi 300 hektarů chmelnic. V roce 2008 nastal po více než deseti letech podstatný nárůst pěstitelských cen chmele.

Mlékomaty jsou módou. I hrozbou

Automaty na mléko se stávají hitem pro spotřebitele a obavou pro hygieniky. Ty první láká šance načepovat si čerstvé a chemicky neupravované mléko, ti druzí varují, jaká rizika jsou s takovým způsobem prodeje spojena. Jen minulý týden začaly například v Brně fungovat další dva mlékomaty. Celkově jich už je na území republiky kolem stovky, většina na „zemědělské“ Moravě. „Je to jiná chuť než mléko z krabice. Je takové hustější,“ svěřila se LN Jarmila Blechová, která nakupovala v novém mlékomatu v nákupním centra Tesco v Brně-Králově Poli.

Dlouhá zima trochu opozdila jarní výlovy jihočeských rybníků

Dlouhá zima zhruba o dva týdny oddálila jarní výlovy jihočeských rybníků, na mnoha z nich je led ještě nyní. Při teplém počasí by do konce týdne měly být všechny vodní plochy bez ledové pokrývky. S jarními výlovy začnou rybáři podle zjištění ČTK už tento týden. Blatenská ryba hospodařící na téměř 1600 hektarech vodní plochy počítá s výlovem téměř 200 tun tržních i násadových ryb. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Podle zootechnika společnosti Blatenská Ryba Karla Nusla oddálila zima výlovy o deset dnů až dva týdny, problémy to však nezpůsobí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info