Vycházejí SIGNÁLY 2010 - Biologická rozmanitost, změna klimatu a my

Tisková zpráva: 24.03.2010

Dnes vychází každoroční publikace Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) Signály, letos pod titulem Biologická rozmanitost, změna klimatu a my. Publikace je vydávána ve všech 26 jazycích členů EEA a využívá příběhovou linii, aby napomáhala lepší komunikaci mezi různorodým obyvatelstvem Evropy. Publikaci Signály 2010 představila dnes ve 12.00 hodin španělská ministryně pro životní prostředí, venkov a mořské prostředí Elena Espinosová a výkonná ředitelka agentury EEA Jacqueline McGladeová. Akce v Madridu probíhá souběžně se spuštěním internetové stránky věnované Signálům: www.eea.europa.eu/signals. Více informací naleznete v tiskové zprávě na www.cenia.cz

Publikace Signály, která je vydávána ve všech 26 jazycích Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) sídlící v Kodani, využívá příběhovou linii, aby napomohla lepší komunikaci mezi různorodým obyvatelstvem Evropy. Publikaci Signály 2010 představí dnes ve 12.00 hodin španělská ministryně pro životní prostředí, venkov a mořské prostředí Elena Espinosová a výkonná ředitelka agentury EEA Jacqueline McGladeová. Akce v Madridu probíhá souběžně se spuštěním internetové stránky věnované Signálům: www.eea.europa.eu/signals.

Publikace Signály EEA 2010 vypráví šest příběhů o lidech a jejich vztazích s prostředím, ve kterém žijí. Tito „očití svědci“ vás zvou na cestu na místa blízká i vzdálená, kde se postupně podíváte na základy života na Zemi – vodu, půdu a vzduch. Ačkoli jsou jejich svědectví osobní a vztahují se k místu, kde žijí, jejich neuspokojivá situace má společnou a celosvětovou platnost.

Nejde jen o pouhé historky. Moudrost obyčejných lidí, jako jsou lovci, farmáři nebo turisté a sportovní nadšenci, nabízí často nevyužitý zdroj cenných informací jako doplněk sofistikovanějších dat a výzkumu. Tito lidé také mluví srozumitelným jazykem a lze jim snadno naslouchat.

„Počítáme s bohatostí života na této planetě pro zajištění své potravy, přístřeší a takových základních potřeb, jako je čisté ovzduší. Jsme součástí této rozmanitosti a nemůžeme žít bez ní. V Signálech obyčejní lidé zjišťují, jak změny jejich životního prostředí ovlivňují nejen svět živočichů a rostlin, ale i jejich vlastní obživu a styl života“, říká profesorka Jacqueline McGladeová, výkonná ředitelka Evropské agentury pro životní prostředí.

Ústředními tématy publikace jsou biologická rozmanitost a změna klimatu která budou významná po celý rok 2010, jenž Organizace spojených národů vyhlásila Mezinárodním rokem biologické rozmanitosti a 22. květen, je přímo Mezinárodním dnem biologické rozmanitosti.

V příbězích můžete sledovat cestu vody z vrcholků Alp až k ulicím Vídně a objevovat, že změna klimatu ovlivňuje dlouholetý koloběh vody v horách, což má důsledky pro desítky milionů Evropanů. Naslouchejte horskému vůdci, který vyrostl v horách a nyní vypráví, jak se při růstu teplot a tání ledovců mění samotné složení skal.

Poslouchejte o pastevcích sobů v rozsáhlé arktické oblasti, kteří zažívají neobvykle teplé zimy. Vypravte se k Egejskému moři a vyslechněte si, jak místní obyvatelé, jako je Saim Erol, který zde posledních 20 let provozuje rybolov, popisují aktuální vývoj podnebí. Co uděláte, když z vody vytáhnete nový druh ryby? Odkud pochází? Jestliže rybu nikdo nekoupí, má vůbec nějakou hodnotu?

Publikace bude v češtině zdarma k dispozici v knihovně CENIA, české informační agentury životního prostředí nebo v elektronické verzi na webových stránkách agentury EEA http://www.eea.europa.eu/cs/signaly, kde najdete řadu dalších zajímavých informací, týkajících se životního prostředí.

Kontakt:

Eva Branišová

tisková mluvčí CENIA

E-mail: eva.branisova@cenia.cz

Telefon: +420 267 225 340

Mobilní telefon: +420 602 512 686

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info