Placená výpomoc firem ve vinicích: zájem klesá

Pomoc firem při obdělávání vinic vyhledává na Břeclavsku stále méně lidí. Podnikům se dříve zavedená služba přestává vyplácet.

Nechat si za úplatu připravit a postříkat vinohrad. Služba, kterou řadu let nabízelo mnoho zemědělských podniků i na Břeclavsku. Zájem ze strany vinařů však podle firem klesá, lidem se totiž mnohdy nevyplácí hrozny prodávat. Právě proto už i společnosti s nabídkou skončily nebo přemýšlejí, jestli dál obdělávání vinohradů nabízet.

„V Krumvíři bývalo zvykem, že družstvo tyto práce lidem dělávalo. Vinohrady k tomu byly i přizpůsobené, aby se daly dobře obdělávat. Ale v současné době je ale o tuto službu mezi vinaři čím dál menší zájem. Někteří lidé úplně vinohrady pouští. Nevyplácí se jim to,“ potvrdil klesající zájem Antonín Hradil ze zemědělské společnosti Agro Krumvíř.

Na hroznech nevydělají

Právě tato firma začala na obecních stránkách vyzývat zájemce o zaplacení záloh na obdělávání půdy pro tento rok. Celkem se stará asi o pět hektarů vinic v Krumvíři.

„Ekonomicky zajímavá pro nás služba není. Je s tím hodně starostí, někdo chce jen postřik, jiný zase kultivaci, další obojí. Že na hroznech pak lidé nevydělávají, většinou první odneseme my. Musí totiž platit za postřiky i naftu. Když pak chtějí hrozny prodat, mnohdy zjistí, že nevydělají. A stěžují si, že jsme drazí,“ vysvětlil nepříznivou situaci Hradil s tím, že už přemýšleli i nad variantou, že službu úplně přestanou nabízet.

„Děláme to hlavně pro obyvatele Krumvíře, protože i my mnohdy od nich něco chceme. Třeba půdu. Takže je to i jakási protislužba,“ dodal na vysvětlenou.

Podle něj se obdělávání vinic od společnosti za úplatu vyplácí především těm, kteří z hroznů dělají víno na prodej nebo pro svou potřebu.

„Nabídku krumvířské společnosti Agro využívám. Je to pro mě výhodnější, než kdybych měl po vinohradě běhat sám a všechno si zajistit. Při svém věku a zdravotním stavu bych asi ani nestihl vinohrad sám připravit,“ zdůvodnil objednávku služeb třiašedesátiletý Antonín Konečný z Krumvíře.

Ten se i se synem stará asi o čtyřicet arů vinice. Hrozny neprodává, ale vyrábí z nich víno pro vlastní potřebu.

„Jsem rád, že tyto služby firma nabízí. Pokud vím, mezi vinaři je o ně zájem, i když trochu klesá. Objednal jsem si u nich jak kultivaci vinice, tak i její postřik. Určitě toho budu využívat i dál. A myslím, že i ostatní, protože kdyby s tím přestali, tak klesne zájem o vinohrady. Mnozí je raději pustí, především ti starší,“ domníval se.

Právě kvůli starším vinařům ještě stále vinohrady ve Vrbici lidem obdělává i tamní společnost Agra Vrbice. Jak ale přiznává Miroslava Martincová, už také o zrušení této nabídky uvažovali.

Zájemci ubývají

„Moc to pro nás výhodné není. Podle nás to už nebude dlouho trvat, zájemců o tyto služby totiž hodně ubývá. Staří lidé na vinohrad už sami nestačí a mladí jej nechtějí. Jsou s tím jen starosti a někteří tu práci ani neocení,“ uvedla Martincová. Agra Vrbice se stará vinařům asi o osm hektarů jejich vinic.

Ekonomické důvody, nedostatek lidí a i špatné zkušenosti už vedly ke zrušení stejné nabídky ze strany Patria Kobylí. Ta se o vinohrady lidem starala dvacet let.

„Už v loňském roce jsme tuto službu přestali vinohradníkům nabízet. A to také proto, že některé vinice jsou už v horším stavu a je tam špatná průjezdnost. Stejně tak mnoho lidí nepřipraví vinohrady na postřiky. Ani ekonomicky to pro nás nebylo zajímavé, vinařům se zdála být služba drahá. Teď ale zjišťují, že když si to dělají sami, je to složitější a dražší,“ myslí si ředitel kobylské společnosti Josef Čačík.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info