Souhrn událostí uplynulého dne – 26.3. – 28.3.2010

Chystá se adresář bedýnkových systémů

Elektronickou databázi takzvaných bedýnkových systémů prodeje potravin a bioklubů sdružujících odběratele biopotravin chtějí do poloviny dubna vytvořit organizace zabývající se propagací ekologického zemědělství. Informace přinesl server biospotřebitel.cz. Zájem zejména o prodej sezonní zeleniny a ovoce od pěstitelů přímo zákazníkům, již roky oblíbený v západních zemích, roste také v Česku.

Veřejnost se vyjádřila k budoucnosti českého zemědělství

Ministerstvo zemědělství připravuje materiál „Vize českého zemědělství po roce 2010“. Aby se k přípravě tohoto materiálu mohla zapojit také široká veřejnost, probíhala během února na internetových stránkách eAgri veřejná konzultace k tomuto tématu. V rámci veřejné konzultace bylo zasláno celkem 102 příspěvků, kterými se nyní bude zabývat Skupina pro strategické otázky v zemědělství. Respondenti se vyjadřovali k otázkám významu a role českého zemědělství, k jeho silným a slabým stránkám, k výzvám a překážkám a k návrhům na řešení.

Soud bude řešit, zda musely Lesy ČR vyhlašovat výběrová řízení

Krajský soud v Brně bude znovu řešit, zda měly Lesy ČR v minulosti povinnost postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek u výběru firem pro pěstební a těžební práce. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i krajský soud v Brně dospěly k závěru, že Lesy ČR pochybily, když zakázky nezadávaly ve veřejném výběrovém řízení. Nejvyšší správní soud (NSS) ale nyní vyhověl kasační stížnosti Lesů Hluboká nad Vltavou a rozsudek KS Brno z loňského února zrušil.

Sucha v Číně podporují olejniny

Cena sóji a řepky v průběhu dnešního obchodování míří vzhůru poté, co se na trhu vynořily spekulace, že by sucha v jihozápadní Číně mohla negativně ovlivnit tamní úrodu olejnin. To by následně mohlo vést k vyšším importům do země. Sója i řepka jsou využívány k výrobě rostlinných olejů a krmiv pro domácí zvířata. China National Grain & Oils Information Center včera oznámila, že sucha v provinciích Yunnan, Guizhou a Guangxi by mohla snížit čínskou produkci řepky až o 500 000 tun, což je ekvivalent 3,6% loňské úrody.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info