TZ - Valná hromada a oslavy 20. výročí PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

12. března 2010 se ve Stříteži u Jihlavy v komplexu hotelu Tři Věžičky uskutečnila Valná hromada PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Valné hromadě předcházel odborný seminář, na kterém se členové svazu měli možnost setkat a diskutovat se zástupci Ministerstva zemědělství a také Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ), který je aktuálně pověřen dohledem nad kontrolními organizacemi působícími v ekologickém zemědělství a udělováním výjimek na osiva a sadbu. Zajímavou přednášku měl také reprezentant Biocont laboratoř, který představil povolené přípravky na ochranu rostlin v EZ.

Merzi jednotlivými bloky prezentací nechyběla zajímavá diskuze.

Po obědě následovala Valná hromada svazu, kde byly představeny hlavní činnosti svazu v loňském roce, realizované projekty a zakázky, manažerka také nastínila výhledy do budoucna a chystané aktivity. V  neposlední řadě byl Ing. Tomášem Klejzarem, místopředsedou svazu, představen důležitý dokument - nová strategie svazu PRO-BIO, který by měl být kompletně dokončen a částečně uveden v život do příští Valné hromady. Tato strategie byla vytvořena za účelem zlepšování činnosti svazu, poskytování lepších služeb pro členy svazu a zvýšení odbornosti. Aktuální verze bude pro všechny zájemce k nahlédnutí na webových stránkách svazu (www.pro-bio.cz).

Večerní program byl již věnován oslavám 20. výročí činnosti svazu. Při této příležitosti svaz uspořádal reprezentační ples, na který byli pozváni jak členové svazu, také zástupci spolupracujících a spřátelených organizací, dále již zmiňovaní zástupci státní správy, významné osobnosti z oboru ekologického zemědělství a mnozí další přátelé. Návštěvníci ochutnali z  bohatého občerstvení v podobě biorautu, k tanci zahrála jazzová a cimbálová muzika . Velkému zájmu se těšila také bohatá tombola, která se skládala především z  produktů ekologického zemědělství. Tyto produkty poskytli svazu převážně členové, za což jim ještě jednou patří velký dík.

Fotografie ze semináře, Valné Hromady a plesu jsou připraveny ke shlédnutí na webových stánkách svazu PRO-BIO (www.pro-bio.cz).

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců je celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Dle čísel v  roce 2009 pod svoji hlavičkou sdružoval a hájil zájmy 630 ekologických zemědělců hospodařících na téměř 105 tis. ha půdy a 282 biospotřebitelů.

Přestože hlavní sídlo svazu je v Šumperku na severní Moravě, má – celkem 11 a 2 specializované sekce - PRO-BIO Ligu, zabývající se spotřebitelskými tématy a sekci Bioprodejen.

Hlavním posláním svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství v méně intenzivních oblastech ale stejně tak v oblastech produkčních. Důležitou součástí je ale také cílená propagace biopotravin a marketing, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců, členů svazu PRO-BIO, kteří tento obor v ČR rozvíjejí a prosazují již od roku 1990.

Svaz PRO-BIO je sice jediná zastřešující organizace pro ekologické zemědělce v  ČR, nicméně široký záběr aktivit pokrývá celé spektrum potřeb z oblasti EZ. Svaz se aktivně podílí na tvorbě legislativy, formování systému kontrol, značení, správci regionálních center (poboček svazu) provádí pro své členy poradenství – jak k  samotnému systému EZ, tak směrem k  dotacím. Dále organizují vzdělávací akce, semináře, exkurze, biodožínky, jarmarky, v  létě pak každoročně Bioakademii – největší konferenci k  EZ ve Střední Evropě, která v  tomto roce slaví již 10. jubileum.

Členové mají také exkluzivní možnost dosáhnout na benefity jako je svépomocný fond, certifikace dle nadstandardní svazové směrnice a následná pomoc s  odbytem, zastupování vůči úřadům atd.

Zdroj: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info