Vývozy hovězího masa z Austrálie byly v roce 2009 nižší

Podle údajů australského Ministerstva zemědělství, rybolovu a lesnictví činil vývoz australského hovězího a telecího masa za kalendářní rok 2009 celkově 927 277 tun, což je o 3 procenta méně než v předchozím roce a o 1 procento dolů na průměr uplynulých pěti let. Organizace Meat and Livestock Australia (MLA), provádějící marketingové výzkumy v oblasti výroby masa a chovu dobytka, oznámila, že ke snížení dodávek masa v roce 2009 přispělo omezení výroby hovězího masa během druhé poloviny roku současně s vysokou hodnotou dolaru a hospodářským poklesem, který byl způsoben celosvětovou krizí na klíčových exportních trzích.

MLA sdělila, že hlavní faktor ovlivňující vývozy australského hovězího masa v roce 2009 byl rychlý vzestup hodnoty dolaru, který byl spojený s dopadem recese a důsledky finanční krize, což během roku 2009 vyústilo v chabou odezvu z strany Japonska a Spojených států amerických vzhledem k australským vývozcům.

Nicméně pozitivní vliv měla skutečnost, že jihovýchodní Asie, jako významný trh pro australské hovězí maso, pokračovala ve svém rozvoji a byla podporována zejména rekordním objemem exportu hovězího masa do Indonésie. Japonsko si v roce 2009 udrželo první pozici, jako destinace s největším vývozem australského hovězího masa, s dodávkami navýšenými od roku 2008 o 2 procenta, o celkové hmotnosti 356 567 tun.

Během druhé poloviny roku 2009 vytvořila vysoká úroveň hodnoty dolaru velice obtížné podmínky pro obchodování australských vývozců, které byly mimo to ještě komplikovány ekonomickým poklesem a deflačními podmínkami v Japonsku. Australské dodávky do Spojených států amerických však vzrostly v roce 2009 o 7 procent, až na 251 479 tun. Naproti tomu vývozy zůstaly 16 % pod průměrem posledních pěti let a činily 299 125 tun.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info