Poprvé po deseti letech poklesl úbytek lesů

Úbytek lesů ve světě v posledních deseti letech poklesl, v některých zemích je však stále ještě znepokojivý, zvláště v Africe a Jižní Americe. Uvádí to zpráva, kterou včera v Římě zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

"Poprvé můžeme konstatovat, že odlesňování ve světovém měřítku díky koordinovanému úsilí pokleslo," prohlásil Eduardo Rojas, náměstek generálního ředitele FAO, když tisku představoval zprávu o světových lesních zdrojích za letošní rok. Z celkové plochy čtyř miliard hektarů mizel les v letech 2000 až 2010 ročně na 13 milionech hektarů, zatímco v 90. letech to bylo na16 milionech hektarů.

Čistá roční ztráta lesa tak činila 5,2 milionu hektarů, zatímco v 90. letech to bylo 8,3 milionu, stojí ve zprávě.

Tento povzbudivý vývoj je z velké části důsledkem rozsáhlých programů zalesňování, které zahájily některé státy, zejména v Asii, kde FAO konstatovala v uplynulém desetiletí roční čistý přírůstek lesa asi o 2,2 milionu hektarů. Čína, Indie a Vietnam rozšiřovaly své zalesněné plochy ročně téměř o čtyři miliony hektarů. Brazílie, kde se rozkládá amazonský prales, se rovněž vydala dobrou cestou a v posledním desetiletí ročně přicházela o 2,6 milionu hektarů, zatímco předtím o 2,9 milionu hektarů.

Rozloha zalesněných ploch zůstávala stejná v Severní a Střední Americe. V Evropě se pomalejším tempem rozšiřovala

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info