Grand Prix Vinex poprvé vyhrálo biovíno

Šampionem soutěže Grand Prix Vinex se poprvé v 17leté historii stalo biovíno. Z netradiční odrůdy Hibernal, která má minimální nároky na chemickou ochranu, jej vyrobila firma Vinselekt Michlovský, která tak obhájila loňské vítězství v této soutěži.

Sdělil to předseda pořádajícího Svazu vinařů Jiří Sedlo. Soutěž je doprovodným programem veletrhu Vinex, který se na brněnském výstavišti koná od 2. do 5. března.

Vinselekt Michlovský patří k nejúspěšnějším účastníkům soutěže. Poprvé v historii akce obhájil titul už v roce 2006. Letos získal i cenu za nejlepší kolekci vín od jednoho výrobce. Letošního ročníku se zúčastnilo 373 vzorků, což je o čtyři více než loni a celkově druhá největší účast v historii soutěže. Ze zahraničí byl zhruba každý desátý vzorek.

Soutěž Grand Prix Vinex se koná každoročně v rámci mezinárodních potravinářských a gastronomických veletrhů Salima a G+H, které se v Brně střídají po dvou letech. Letošní Salima začne na brněnském výstavišti 2. března a potrvá čtyři dny.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info