Souhrn událostí uplynulého dne – 29.3.2010

Na Vysočině trpí některá pole plísní kvůli dlouhé zimě se sněhem

Na některých místech Vysočiny byly ozimé plodiny poškozeny plísní kvůli vysoké pokrývce sněhu, která ležela na polích zhruba tři měsíce. Celkově by podle prvních odhadů zemědělských podniků nemusely být škody po zimě tak rozsáhlé. Část napadených porostů ale bude muset být zaorána a znovu oseta, čímž se pěstování prodraží. Jarní práce na polích Vysočiny začaly v minulém týdnu přihnojováním ozimů. Podle ankety ČTK se teď podniky začínají pouštět i do setí.

Spotřeba sladkovodních ryb v České republice meziročně stoupla

Produkce tržních ryb získaných chovem v  roce 2009 za celou Českou republiku mírně překročila 20 tisíc tun. Celkový prodej domácích sladkovodních ryb se u nás meziročně zvýšil o více než 600 tun. Od roku 2000 se tak konečně podařilo spotřebu sladkovodních ryb na vnitřním trhu zvýšit nad úroveň vývozu o celých 10%.

Společný trh a fungování potravinového řetězce dnes řešila rada ministrů zemědělství

Na dnešní Radě ministrů zemědělství v Bruselu se debatovalo o fungování potravinového řetězce a o společné zemědělské politice, jmenovitě o opatřeních pro řízení trhu po roce 2013. Česká republika vítá aktivitu španělského předsednictví v oblasti budoucnosti společné zemědělské politiky, zejména proto, že se jedná o pokračování práce českého předsednictví.

Plocha polí s GM kukuřicí v ČR letos nejspíše opět klesne

Plocha polí osetých geneticky modifikovanou kukuřicí v České republice v letošním roce nejspíše stejně jako loni klesne. Namísto loňských 6480 hektarů se výměra zřejmě bude pohybovat mezi 5500 až 6000 hektarů. Nově se budou letos v Česku patrně pěstovat také geneticky upravené brambory, vyplývá z informací, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství. Příčinou úbytku kukuřičných polí je problematický odbyt takzvané Bt kukuřice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info