Souhrn událostí uplynulého dne – 30.3.2010

Velikonoce jsou pro potravináře druhým vrcholem sezóny

Velikonoce jsou po Vánocích druhým vrcholem sezóny pro výrobce potravin a nápojů, některé farmáře a rybáře. Prodeje výrazněji rostou producentům vajec, pekařům a cukrářům i výrobcům lihovin. V období velikonočních svátků roste poptávka po řadě potravin, které Češi během roku příliš nejedí. Dají si během nich například jehněčí maso či sladkovodní ryby, které kromě Vánoc příliš nekonzumují. "O Velikonocích je zřetelně vidět, že se lidé vrací k tradicím a opět malují vejce a dělají kraslice, či pečou a vaří typické pokrmy," řekla ČTK Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie.

Lesy ČR letos zalesní 10 500 hektarů

I v období hospodářské krize jsou investice do obnovy lesa nezbytné a nelze je odložit do doby, až se ekonomika vymaní z recese. Lesy České republiky letos do nové výsadby investují 650 milionů korun. Pěstební činnost včetně ochrany a výchovy mladých porostů si letos vyžádá dokonce téměř 2 miliardy korun. To je rekordní suma, jakou kdy Lesy České republiky do pěstební činnosti ve spravovaných lesích plánují vložit. „Lesy České republiky letos plánují zalesnit části lesů o celkové ploše 10 500 hektarů. Celkem tak vysadíme více než 61 milionů sazenic, které přispějí ke zvýšení druhové rozmanitosti našich lesů.

Zákaz krmení masokostní moučkou stále platí

Zákaz zkrmování zpracovaných živočišných bílkovin (masokostních mouček) pro přežvýkavce, byl v zemích EU stanoven v roce 1994. Nicméně v ČR je toto omezení v případě přežvýkavců dodržováno již od roku 1991 a u ostatních druhů hospodářských zvířat od konce roku 2003 až do současné doby. Nařízení (ES) č. 1774/2002 (které u nás platí od 1. května 2004 a bude platit až do 3. března 2011) v případě možnosti zkrmování zpracovaných živočišných bílkovin (dále ZŽB) omezuje jejich použití tak, že nesmí být zkrmovány stejnému druhu zvířat. Obdobně je toto omezení stanoveno i v připraveném nařízení (ES) č. 1069/2009, které ruší a nahrazuje nařízení (ES) č.1774/2002 v celém rozsahu.

Vláda projednala nedostatky v hospodaření veterinárních orgánů

Vláda se dnes zabývala nedostatky v hospodaření s majetkem některých veterinárních správ a ústavů, které odhalil především v letech 2007 a 2008 Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), řekl dnes novinářům po jednání kabinetu premiér Jan Fischer. Ministerstvo zemědělství (MZe), do jehož resortu kontrolované subjekty patří, i samotné veterinární orgány již přijaly nápravná opatření, vyplývá z materiálu. Ministři dnes projednali také další závěr NKÚ, podle kterého ministerstva v letech 2005 až 2008 nevyužívala u projektů dostatečně výsledky poradenských služeb.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info