Slováci opět vytáhli do boje s Maďary: Fico nechá vinaře užívat název Tokaj

Slovenská vláda hodlá zákonem zkrátit používané označení na Tokaj. Lze čekat maďarský odpor, neboť nárok na značku si již dlouhou dobu dělá práve Maďarsko.

Ve sporu o název Tokaj se schyluje k další přestřelce. Slovenští výrobci tokajského vína totiž zřejmě budou moci od června používat na vinětách označení Tokaj. Vyplývá to z návrhu novely zákona, který schválila slovenská vláda. Normu ještě musí odsouhlasit parlament.

Donedávna mohli slovenští vinaři používat na lahvích pouze přídavné jméno tokajský či označení Tokajská vinohradnická oblast, protože značku Tokaj si na oficiálním portálu Evropské komise zaregistrovalo Maďarsko. Slovensko se případných žalob ze strany Maďarska či Evropské komise neobává.

"V naší legislativě vypadne Vinohradnická oblast Tokaj nebo Tokajská vinohradnická oblast, v legislativě zůstane pouze slovo Tokaj," uvedl slovenský ministr zemědělství Vladimír Chovan.

Poznamenal, že povinnost používat označení Tokajská vinohradnická oblast nahradí v případě schválení zákona parlamentem slovo Tokaj. Vláda požádala parlament, aby o novele zákona o vinohradnictví a vinařství jednal ve zrychleném řízení.

Udělali úředníci v Bruselu chybu?

Změna pravidel nepřímo souvisí s tím, že Slovensku nedávno Evropská komise (EK) zaregistrovala v elektronickém registru vín EU chráněných označení e-Bacchus označení Vinohradnická oblast Tokaj.

Toto slovní spojení tak nahradilo původní pojmenování Tokajská vinohradnická oblast. Norma podle Chovana umožní, aby vinaři nemuseli při označování vín z jedinečné vinohradnické oblasti používat spojení Vinohradnická oblast Tokaj, ale pouze slovo Tokaj.

Reakce z Maďarska na sebe nenechaly dlouho čekat a teď hrozí, že se obě strany ocitnou před Evropským soudem. „Kompetentní úředníci Evropské unie byli neopatrní,“ rozčiloval se po rozhodnutí EK Ferenc Marcinkó, prezident sdružení tokajských vinařských obcí v Maďarsku.

Slovensko: Maďarských žalob se nebojíme

Chovan se případných žalob ze strany Maďarska neobává. Slovensko prý změnou zákona neporuší žádná pravidla. Poznamenal, že šlo o vstřícný krok vůči Evropské komisi.

Slovensko přišlo o právo používat na vinětách slovo Tokaj poté, co Evropská komise loni v elektronickém registru zaregistrovala název oblasti pouze pro Maďarsko.

Vyhověla tak požadavku Budapešti, která loni v létě upravila ve své legislativě název vinařské oblasti z Tokaji na Tokaj.

Pozůstatek minulosti

Slovensko se s Maďarskem o ochranou značku Tokaj pře již dlouhou dobu. Země se nedokážou dohodnout zejména na rozloze vinohradnické oblasti na Slovensku, která by pod značku Tokaj patřila. Specifickou chuť tokajského vína dotváří ušlechtilá plíseň, která je pro oblast typická.

Jde tu o geograficky jednotný region, který Trianonská smlouva rozřízla na dvě části. Větší část připadla Maďarsku a menší Slovensku. Nárok na určení pravidel pěstování révy a výroby vína má v tomto případě země, které připadla větší část vinařského regionu, v tomto případě Maďarsko, které permanentně obviňuje Slovensko, že tato přísná pravidla porušuje a kazí dobré jméno vína ve světě.

V Evropské unii nemůže figurovat na různých výrobcích dvakrát stejné geografické značení. A město Tokaj je v Maďarsku, takže není o čem mluvit, tvrdí Maďaři.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info