Nejmodernější dánská jatka Horesens bez zápachu a hluku

Dánové jsou obrovsky pyšní na svůj masný průmysl, zejména na průmysl zpracující vepřové maso, jehož příjmy z vývozu jsou velice významné. Nový zpracovatelský závod Horesens je perlou světově známé společnosti Danish Crown. Tento potravinářský provoz je považován za nejmodernější na světě. Stál 305 milionů EUR a rozprostírá se na ploše 82 000 m2. Jeho maximální výrobní kapacita je 93 000 prasat za týden, přičemž zaměstnává 1370 zaměstnanců včetně 75 pracovníků údržby, 70 mistrů a 5 potravinářských inženýrů. Závod pracuje s technologií využívající velké množství robotů, které byly vyvinuty na půdě Danish Meat Research Institute. Podnik pracuje 18 hodin denně, pět dní v týdnu a jsou zde k dispozici tři porážecí linky.

V tomto závodě je kladen velký důraz na odpovědnost za životní prostředí, provádí se mapování množství skleníkových plynů vznikajících během výrobních činností. Společnost Danish Crown vypočetla, že zpracování každého prasete má povolený dopad 360 gramů oxidu uhličitého. To odpovídá vypití čtyř šálků kávy nebo jízdě autem na vzdálenost jeden kilometr.

Přes 40 procent tepla je recyklováno. Vepřový tuk je používán k ohřevu a ušetří přes 5 000 tun oxidu uhličitého ročně. Velké množství kejdy se shromažďuje v ustájení i na dalších uzpůsobených místech, je odváženo nedaleko od výrobního závodu, kde je použito v bioplynové stanici. Dodatečně jsou ještě recyklovány vedlejší živočišné produkty na bionaftu nebo krmivo.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info