Krátká zpráva z Monitorovacího výboru Cross compliance

Zástupci Asociace soukromého zemědělství ve složení Kejkrt, Šebek, se v úterý odpoledne zúčastnili pracovního zasedání Monitorovacího výboru Cross compliance. Projednávalo se rozšíření oblastí kontrol od 1. ledna 2011, a to o nových 44 otázek, jejichž výčet je k nalezení ve Zpravodaji ASZ.

Po úvodu, kdy bylo provedeno krátké shrnutí fungování systému v loňském roce, přišly na řadu kontrolní body z oblasti Státní rostlinolékařské správy. Zde jsme připomínkovali nízkou toleranci pro překročení povolené dávky přípravku (1%), dále v souvislosti se stále nevyrovnanými registracemi přípravků s okolními zeměmi i sankce za použití přípravku neregistrovaného (rozuměj v ČR), případně sankce za použití generik, jejichž registrace bývá užší, než registrace originálu. Obé bez úspěchu. Poté přišlo na řadu dodržování opatření na ochranu zvěře, ryb a včel, kdy zejména posledně jmenovaný zástupce hmyzu byl předmětem již dlouho známého protiúřednického odboje ze strany profláknutého kverulanta Kejkrta.

Po několika letech diskuzí s ministrem (Gandalovičem) a podnětů pro Antibyrokratickou komisi ministra zemědělství se zdála být změna jinak nesplnitelných zákonných ustanovení při aplikaci přípravků včelám škodlivým na dobré cestě, když tu, náhle, jako deus ex machina, se právě jejich dodržování bude kontrolovat pod sankcí ztráty dotací. Zástupce ASZ Kejkrt, s vystouplou žílou tvaru trubce na obou spáncích, předvedl doslova argumentační včelí tanec, aby přítomným P.T. vejborům doložil nesplnitelnost toho požadavku. Zástupce SRS však stylem asijského pingpongového obranáře házel všechny argumenty zpátky s tím, že úprava zákona "se nějak zdržela", snad vinou komise EU, MZe nebo jiným Božím řízením. Předsedající nakonec vyhlásil konec půtky s tím, že formulace kontrolního požadavku bude ještě projednána (rozuměj - až tam kverulanti nebudou).

Po krátké přestávce na přinesení a použití defibrilátoru pan Šebek Kejkrta přikurtoval k židli a jednání pokračovalo kontrolními požadavky z oblasti veterinárních léčiv, kterým nikdo nerozuměl, a proto byly schváleny vcelku bez rozporů. Další požadavky z oblasti potravinové bezpečnosti kontrolované SZPI byly zástupcům ASZ podezřelé již před jednáním, a to se taky potvrdilo! Především jsme byli usvědčeni z neznalosti zákonů a neschopnosti samostatného života vůbec, neboť nám do dnešního dne nebyla zřejmá povinnost REGISTRACE provozovatele potravinářského podniku (PPP) prostřednictvím předtištěného papíru přímo u SZPI. Tou je již drahně let povinován každý, kdo produkuje potraviny, a taky ten, kdo jako prvovýrobce produkuje něco, z čeho potraviny budou. (pro osoby se stejně sníženou inteligencí, jako autor textu: jedná se o potravinářské obilí, sladovnický ječmen, mrkev pro mrazírny, kedlubny, slunečnici, brambory… zkrátka všechno, z čeho by se mohla stát potravina a vy to uvedete na trh) Jak se zdá, pan předseda Němec byl na pana Staňu s jeho registracemi krmivářských podniků zbytečně ošklivý, pravděpodobně je třeba registrovat úplně všechno.

Registrujte, registrujte, registrujte! Pomáháte zvýšit zaměstnanost! Víte, kolik pracovníků bude třeba k odnesení Vašich registračních formulářů do archivu? Navíc, pokud dodáte svým odběratelům již nepatrné množství produktů pro lidskou výživu bez registrace, získáváte body v systému C-C!

Následovaly požadavky na evidenci krmiv, kdy se ještě jednou vzchopil v popruzích chroptící zástupce Kejkrt, aby se chabě zeptal, jestli i majitel stáda o jednom či dvou kusech výkrmových zvířat má povinnost vést denní evidenci těch tří-čtyř vidlí suché píce, vložené za žebřík. A tu, hle! Hora se pohnula a bylo vysvětleno, že postačí evidence taková, ze které je zřejmý původ použitého krmiva. Krmiva nakoupená je ovšem třeba evidovat odpovědně!

Poslední fází kontrolních požadavků byly body, týkající se spongiformních encefalopatií, jejichž text byl tak složitý, že ho nepochopil nejen již zcela dezorientovaný Kejkrt, ale nejmíň 4/5 přítomných, kteří se k tomu ovšem nepřiznali. Nejdůležitější bude zřejmě žádnou TSE nechytit, ani do stáda, ani osobně.

V různém se ještě probíral propracovaný návrh zástupců SMO na změkčení předpisů o termínu označování telat ušními známkami, pokud se tato telata nacházejí na volné pastvině. Návrh byl například značit po sehnání 2x za pastevní sezónu. Na fotografiích bylo ukázáno a během komentáře doloženo, že poslat pracovnice označit telata polodivokých KBTPM hraničí s kriminálem, o porušení předpisů BOZP ani nemluvě. Což o to, prezentace to byla pěkná. Ovšem paní ředitelka od plemenářů objasnila, že EU má termín označování 21 dní, a členské státy si to mohou upravit. A tak je to u nás upraveno na 72 hodin. Aby přítomnou zemědělskou veřejnost alespoň nějak uchlácholila, navrhla, že bude možné používat místo nynějších obyčejných čipové náušnice, které usnadní plemenářům kontroly. Jak to usnadní jejich instalaci do boltců telat pod ochranou polodivokých krav, to se nám pochopit nepodařilo.

Pokud jste na novinky z C-C byli tak zvědaví, že jste dočetli až sem, jistě chápete, že dnešní schůzka MV byla ukázkou plodné výměny názorů a zkušeností všech stran a že si účastníci z ní odnesli mnoho podnětů. V tradici setkání pracovníků ministerstva a jeho organizací se zástupci zemědělské praxe budeme určitě i nadále nacházet motivaci k další společné práci ve prospěch našeho zemědělství.

(Dosud stále ještě mírně pod psychofarmaky) Váš zástupce v MV C-C J. Kejkrt, v. r.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info