Signální látky svědčí o napadení patogeny

Signální látky, vylučované rostlinami při napadení mikroorganismy a škůdci nebo při stresu z nedostatku vody či živin, byly změřeny v ovzduší skleníků.

Pokud jsou rostliny napadeny mikroorganismy nebo škůdci, vylučují signální látky. Tím chtějí přilákat např. přirozené nepřátele atakujícího škůdce. Signální látky jsou však produkovány i tehdy, když rostliny trpí stresem z nedostatku vody nebo živin. Nyní se vědcům z Plant Science Group poprvé podařilo změřit tyto látky v ovzduší skleníků. Vzniká tak možnost problém záhy rozpoznat. Stoupající koncentrace těchto látek ukazuje na to, že se napadení mikroorganismy nebo škůdci, popř. stres z nedostatku vody nebo živin zvyšuje. Roel Jansen z University Wageningen (WUR) oznámil, že v současné době lze signální látky identifikovat i analyzovat. Není však ještě jasné, na jaký problém poukazují. V zásadě by existence signálních látek již nyní mohla být využita jako pomocný prostředek v rostlinné produkci. Problematické jsou ještě vysoké náklady na měření těchto látek. Proto je nyní potřeba vyvinout nízkonákladové plynové chromatografy a hmotnostní spektrometry použitelné v praxi.

Monatsschrift, 98, 2010, č. 3, s. 141

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info