Souhrn událostí uplynulého dne – 1.4.2010

Počet škol, které budou vařit z biopotravin, stoupne

Celorepublikový výzkum, který potvrdil zájem škol o zavádění biopotravin do stravování, byl součástí projektu zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení, zaměřeného na podporu produkce biopotravin v České republice. Projekt, který je financovaný z Programu ekologického zemědělství ministerstva zemědělství, byl zahájen na podzim loňského roku a potrvá do podzimu 2011. Celková výše podpory je zhruba 6,5 milionů korun, realizaci projektu „Bioškoly“ ve veřejné zakázce získala společnost Country Life. „V poměru k ekologicky obhospodařované půdě je u nás produkce biopotravin stále na nízké úrovni, vytváříme proto nástroje, jak situaci změnit.“

Řepka zabije ročně stovky srnců, myslivci jsou bezmocní

Rozrůstající se řepkové lány těší zemědělce, ale děsí myslivce. Každý rok kvůli nim totiž zemřou stovky kusů srnčí zvěře. Ozimá řepka je na jaře první zelenou potravou, ale zvířatům neprospívá. Rostlina totiž obsahuje látky, které srncům ničí játra, plíce nebo nervovou soustavu. Zvěř pak hromadně umírá. "Je to každoroční problém, který roste s plochou, kde se řepka olejka vysazuje. Vyrůstá již přes zimu nebo v brzkém jaře a je jediným zdrojem zelené potravy. Pokud ji srnčí zvěř spásá ve velkém a nekombinuje ji s ničím jiným, hrozí jí velké zdravotní problémy, i smrt," říká mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Josef Pubal.

Stanovisko ministerstva zemědělství ke kontrole NKÚ zaměřené na podporu rybářství

NKÚ zveřejnil v tomto týdnu závěry kontrolní akce zaměřené na podporu českého rybářství spolufinancovanou z prostředků EU prostřednictvím operačních programů Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství (OP RVMZ) a Rybářství. MZe se závěry této kontrolní akce nesouhlasí. Například ve vztahu k projektu RYBA DOMÁCÍ MZe hodlá podat podnět k prošetření veřejné zakázky na ÚOHS, který je kompetentní případné porušení specifikovat. MZe má k dispozici relevantní právní stanoviska, která se neztotožňují s nálezy z kontrolního protokolu NKÚ a která říkají, že při vedení zakázky nedošlo k pochybení či porušení zákona o veřejných zakázkách.

Jihočeský kraj podpoří vznik nových automatů na mléko

Jihočeský kraj finančně podpoří zemědělce, kteří by chtěli prodávat mléko zákazníkům prostřednictvím automatů. Farmáři mohou na pořízení přístroje získat dotaci od 50.000 do 100.000 korun, řekla ČTK Vladimíra Pavlová z tiskového oddělení krajského úřadu. V kraji jsou nyní téměř dvě desítky automatů. Kraj chce jejich počet zvýšit na 32. Cílem dotace je podpořit zemědělce kraji, kteří v rámci své maloobchodní činnosti dodávají syrové, mlékárensky neošetřené mléko přímo spotřebiteli. Kraj si slibuje, že se díky dotacím podaří přispět k rovnoměrnému rozmístění automatů na čerstvé mléko v regionu, aby k němu mělo přístup co nejvíce obyvatel.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info