Souhrn událostí uplynulých dní –2. – 4.4. 2010

Setí jařin již začalo, plochy obilí by měly letos mírně klesnout

Zemědělci letos začali sít obilí okolo 20. března, zhruba stejně jako loni. ČTK to dnes řekl tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Secí stroje vyjely nejdříve na Hané, která má pro pěstování obilí nejvhodnější podmínky. Následovaly další, nejdříve zejména nížinné regiony. Podle odhadů ministerstva zemědělství by letos měla celková plocha osetá obilovinami meziročně velmi mírně klesnout. Výrazné oteplení v březnu dle Pýchy umožnilo zemědělcům začít se setím dříve, než se vzhledem k letošní dlouhé a tvrdé zimě původně očekávalo.

Evropané jsou dle průzkumu proti snížení dotací EU pro zemědělce

Výrazná většina Evropanů je pro to, aby zemědělci nadále dostávali finanční podporu z rozpočtu Evropské unie ve stejné nebo ještě výraznější výši. Ukazují to výsledky nedávného průzkumu Eurobarometr, které jsou dostupné na stránkách Evropské komise. Pro navýšení dotací v příštích deseti letech se vyslovilo 39 procent Evropanů. Pro jejich zachování na současné výši ve stejném období bylo 33 procent lidí, pro snížení se naopak vyslovilo jen 14 procent dotázaných. V Česku by zvýšení finanční pomoci zemědělcům uvítalo 51 procent lidí, zatímco 32 procent by je nechalo, jaké jsou.

Madetě se podařilo předjednat 160.000 litrů mléka, které jí chybí

Jihočeská mlékárna Madeta má předjednanou dodávku dalších zhruba 70.000 litrů mléka denně, celkem se jí už podařilo dojednat 160.000 litrů. Jsou to více než tři čtvrtiny objemu, který jí kvůli výpadku dodávek od Mlékařského družstva Jih chybí, řekla ČTK mluvčí mlékárny Barbora Daňková. O termínu a podmínkách dodávek se zatím jedná. Družstvo přestalo ode dneška Madetě vozit 200.000 litrů denně. Důvodem je spor o výkupní cenu. Závody mlékárny zatím v podstatě fungují jako za plné dodávky mléka, žádný z provozů nebyl ještě omezen.

Dřeva bude málo

Zhruba o dva až tři miliony kubíků dřeva poklesnou až do roku 2038 roční těžby dřeva v ČR v porovnání se současností. To přinese řadu problémů. Dřevo bude chybět a bude tedy dražší, navíc lesní dělníci nebudou mít tolik práce při těžbě. Důvod je prostý. Přírůstek dřevní hmoty v českých lesích se postupně zastavuje, neboť na mladších porostech dřevo přirůstá pomaleji. Starší stromy vysázené v první polovině minulého století jsou již pomalu vykácené. "Budoucí těžby jsou dány historickým vývojem, například hromadnou výsadbou lesů ve 30. letech minulého století po lesních kalamitách."

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info