Dlouhá zima mělnické vinohrady nepoškodila

Na vinohradech na Mělnicku probíhají jarní práce, patří k nim ošetření mladiny a podsadeb. Mráz by se na úrodě podpsat neměl, záležet bude spíš na podzimním počasí.

Je naděje, že letošní dlouhá zima vinohrady na Mělnicku nepoškodila. A jestli ano, tak to vinaři poznají jen na několika málo keřích.

Podle vedoucího Vinařství mělnické zahradnické školy Vojtěcha Kušiny by silné mrazy kolem dvaadvaceti stupňů, které v zimě uhodily, neměly keřům vinné révy uškodit. „Horší je situace, když by zůstal mráz takzvaně viset a nestekl by pryč. Z toho důvodu se také vinohrady sází na svahy, aby při výraznější zimě mráz stekl po svahu dolů,“ vysvětlil vinař, který působí ve školním vinařství už čtyřiadvacet let.

Na dvaceti hektarech vinic školního statku se zaměstnanci s nůžkami v rukou pohybují od loňského prosince. „Do vinohradu se musí zasáhnout už v zimě, protože jinak by se všechny keře zvládly v krátké předjarní době jen stěží ořezat,“ poznamenal Vojtěch Kušina a dodal, že réva by měla být ořezána do doby, než začne nejvíce plakat, což znamená, že z řezných ran vytéká míza.

Loni o třetinu nižší sklizeň

Po řezu vinaři začínají opravovat opory a drátěnky, ke kterým hlavní tažně révy vyváží. „Mezi další jarní práce patří ošetření mladiny a podsadeb a průběžné vyvazování tažňů. Potom je nutné provést chemickou ochranu proti roztočům,“ připomněl Kušina.

Choroby révy v loňském roce vinařům nepřály. „V posledních letech se potýkáme s výskytem padlí révového a v pozdních měsících se vyskytuje plíseň šedá. Když ale pominu, že nás na dvou hektarech postihlo právě padlí, tak byl loňský ročník na kvalitu hroznů dobrý, přesto jsme však sklidili zhruba o třetinu méně. Rok 2009 byl obzvlášť pěkný na červená vína, z nichž pěstujeme Svatovavřinecké,“ řekl vinař, podle něhož by se letošní sklizeň mohla vydařit. Záleží však na teplotním souhrnu během vegetace a slunečném podzimu pro dozrávání.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info