Rys se v Česku jen tak nezabydlí. Pytláci nemají slitování

V Jeseníkách má ohrožený rys ostrovid ideální podmínky k životu, přesto se počet těchto zvířat ve volné přírodě nezvyšuje. Pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky jsou si myslí, že většímu rozšíření rysa v Česku brání jeho nelegální lov.

Přestože rys patří k původním druhům naší fauny, byl vlivem postupného odlesňování krajiny a lovu v Čechách v 19. století vyhuben. V osmdesátých letech minulého století ale bylo na Šumavě do volné přírody vypuštěno 17 rysů, kteří se stali základem nové populace těchto šelem.

Mapovat přesný počet rysů i jejich výskyt je ale složité a o jeho samotné přítomnosti tak často existují pouze takzvané pobytové znaky.

"Naposledy se důkaz o výskytu rysa v podobě stop podařilo objevit v oblasti Nízkého Jeseníku, letos zatím žádný nový poznatek nemáme. Ale již jsme oslovili lesní správce, kteří mají podrobný přehled, takže čekáme na výsledky. My se na monitorování rysů zaměřujeme pouze v malém rozsahu našich skromných možností," sdělil serveru Silvarium vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jan Halfar.

Rysů žije v současné době v Jeseníkách odhadem jen několik kusů, přestože tam mají k životu ideální podmínky. Ochránci přírody si proto myslí, že jsou zvířata častou kořistí pytláků.

"O nelegálním odlovu rysa nepochybujeme, získat důkazy je ale nemožné. Pytláci totiž musejí být velmi dobře znalí místních poměrů, protože vystopovat rysa je obtížné, je třeba vypozorovat jeho zvyky. To se může podařit jen velmi zkušenému lovci," dodal Halfar.

Pytláci přitom nemohou na lovu rysů nijak zbohatnout, protože se jedná o druh, se kterým podle mezinárodních úmluv nelze obchodovat. Rys ostrovid je v národním Červeném seznamu veden jako silně ohrožený druh.

Rys ostrovid

Rys ostrovid je největší evropskou kočkovitou šelmou, s délkou těla až 120 cm, délkou ocasu až 25 cm, výškou v kohoutku až 70 cm a hmotností až 35 kg. Charakteristickým znakem všech rysů jsou trojúhelníkovité uši s černými chomáčky chlupů na konci (tzv. chvostky) a černý konec ocasu. Typickým životním prostředím rysa jsou v našich přírodních podmínkách oblasti smíšených a jehličnatých lesů středních a vyšších poloh

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info