Strany slibují spravedlivější zemědělské dotace a podporu venkova

Spravedlivější dotační podmínky pro české zemědělce požaduje ve svém volebním programu naprostá většina stran, které mají podle posledních průzkumů naději dostat se do parlamentu. Strany bez rozdílu politické orientace dále vesměs uvádějí, že chtějí podpořit život na venkově a zabránit jeho dalšímu vylidňování.

Dotace pro zemědělce v zemích, které do unie vstoupily až po roce 2004, jsou stále nižší než pro jejich kolegy ze starých členských států. Výše základních dotací by se měla srovnat až po roce 2013, tuzemské zemědělské organizace však upozorňují na to, že ani po tomto datu nebudou dotovány tak štědře jako jejich kolegové ze západu Evropy.

ODS chce sloučit ministerstva zemědělství, místního rozvoje a životního prostředí do jediného úřadu, zároveň požaduje efektivnější společnou unijní zemědělskou politiku. Pouze jeden úřad namísto MZe a MŽP chtějí do budoucna také Věci veřejné. Strany argumentují větší efektivitou sjednoceného úřadu. Omezení počtu úředníků navíc přinese finanční úspory, tvrdí.

Křesťanští demokraté voličům slibují, že se zasadí o zpracování nové koncepce českého zemědělství, která s ohledem na potravinovou bezpečnost země stanoví rozsah výroby základních druhů potravin i toho, jak jej dosáhnout.

Častým tématem volebních programů je hospodaření ve státních lesích či podpora ekologického zemědělství. Například konzervativní TOP 09 chce státní správu lesů, která je dnes zajišťována osmi různými úřady, do budoucna soustředit do jednoho subjektu. Sociální demokraté a zelení v programu odmítají privatizaci státního podniku Lesy ČR. Naopak ODS mluví o "obezřetném otevření lesního vlastnictví i pro nestátní subjekty".

Socialisté, komunisté i KDU-ČSL slibují, že budou usilovat o zvýšení potravinové soběstačnosti země a podporovat vývoz zemědělských produktů. KSČM zároveň slibuje podporu chovatelům mléčných krav coby klíčovému odvětví. Pravicové strany TOP 09 a ODS o v programech hovoří o narovnání majetkových vztahů a pozemkových úpravách.

Strana zelených, stejně jako TOP 09 i komunisté požadují navýšení poplatků za zábory kvalitní orné půdy za účelem výstavby velkoskladů či obchodních center.

Sociální demokraté chtějí kontrolovat a následně postihovat nekalé praktiky obchodních řetězců, komunisté a lidovci více chránit spotřebitele před nekvalitními potravinami. Věci veřejné budou v případě úspěchu ve volbách prý prosazovat přímý prodej zemědělských produktů a potravin spotřebitelům. ČSSD chce podpořit kvalitní domácí potravinářské výrobky.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info