Souhrn událostí uplynulého dne – 6.4.2010

Strany slibují spravedlivější zemědělské dotace a podporu venkova

Spravedlivější dotační podmínky pro české zemědělce požaduje ve svém volebním programu naprostá většina stran, které mají podle posledních průzkumů naději dostat se do parlamentu. Strany bez rozdílu politické orientace dále vesměs uvádějí, že chtějí podpořit život na venkově a zabránit jeho dalšímu vylidňování. Dotace pro zemědělce v zemích, které do unie vstoupily až po roce 2004, jsou stále nižší než pro jejich kolegy ze starých členských států. Výše základních dotací by se měla srovnat až po roce 2013, tuzemské zemědělské organizace však upozorňují na to, že ani po tomto datu nebudou dotovány tak štědře jako jejich kolegové ze západu Evropy.

Na Plodinové burze zlevňují obiloviny, hrách a řepka podražily

Ceny komodit obchodovaných na Plodinové burze v Brně stagnují. U většiny obilovin klesá cena nepatrně pravidelně už několik týdnů. Jiné komodity, jako například hrách nebo řepka, naopak mírně podražily. Rozdíly v cenách se od minulého zasedání burzy před dvěma týdny pohybují v rozmezí od minus jednoho do dvou procent, řekl dnes ČTK generální sekretář burzy Karel Zezula. Největší nárůst, až o 126 korun za tunu, zaznamenali obchodníci u řepky olejné. V paritě FCA, kdy dopravu hradí kupující, stojí nyní tuna 7119 korun. V paritě DDP, kdy dopravu na místo určení hradí prodávající, pak 7320 korun za tunu.

Ptačí chřipka, stále živé téma

Přestože v naší republice je již delší dobu klid, je dobré s rizikem zavlečení ptačí chřipky počítat. Zejména v jarním období. Naši chovatelé dodržují zásady biologické bezpečnosti, a to je dobře. Ostatně stále platí mimořádná veterinární opatření, na jejichž základě je nutné hlásit všechny podezřelé změny v chovech drůbeže veterinární správě. A to jak úhyny, snížení užitkovosti i spotřeby krmiva. O tom, že aviární influenza, ptačí chřipka, stále v životním prostředí existuje, svědčí informace z Dánska, Bulharska či Rumunska. V Dánsku byl na konci března zaznamenán výskyt nízce patogenního typu aviární influenzy H7 u 3 700 kusů drůbeže.

Rys se v Česku jen tak nezabydlí. Pytláci nemají slitování

V Jeseníkách má ohrožený rys ostrovid ideální podmínky k životu, přesto se počet těchto zvířat ve volné přírodě nezvyšuje. Pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky jsou si myslí, že většímu rozšíření rysa v Česku brání jeho nelegální lov. Přestože rys patří k původním druhům naší fauny, byl vlivem postupného odlesňování krajiny a lovu v Čechách v 19. století vyhuben. V osmdesátých letech minulého století ale bylo na Šumavě do volné přírody vypuštěno 17 rysů, kteří se stali základem nové populace těchto šelem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info