Efektivnější produkce

Porovnání plemen

Dojnice plemene jersey a dvojplemenné kříženky HF x jersey se vyznačují lepším využitím energie než čistokrevné holštýnky, jak prokázaly výsledky výzkumu irských vědců, kteří vzájemně porovnávali mléčnou užitkovost a produkční účinnost energie krmné dávky u 37 čistokrevných holštýnských krav, 36 jerseyských a 37 kříženek jersey x holštýn (F1) po dobu jedné laktace, dojnice měly k dispozici pastevní výběh. Vědci zjišťovali vzájemný vztah mezi hodnotami účinnosti a ukazateli užitkovosti.

Výsledky: Plemenná příslušnost má významný vliv na mléčnou užitkovost a produkci obsahových látek (tuk a bílkoviny) v mléce. Množství vyprodukovaných bílkovin bylo u čistokrevných holštýnek a jerseyek obdobné (1,33 resp. 1,28 kg/den). Krávy F1 generace však dokázaly vyprodukovat 1,41 kg obsahových látek za den. Holštýnské krávy předčily jerseyské plemenice a kříženky v hmotnosti. BCS (kondiční skóre) v průměru u krav F1 generace dosáhlo hodnoty 3,00; u jerseyek 2,93 a u holštýnek 2,76. Příjem sušiny byl u F1 kříženek a holštýnských dojnic obdobný (16,2 a 16,9 kg). Jerseyky v průměru dokázaly za den přijmout jen 14,7 kg sušiny. Produkční účinnost vztažená k transformaci přijaté netto energie na obsahové látky byla u kříženek F1 generace a jerseyských krav lepší než u krav holštýnského plemene. Co do ukazatelů produkční účinnosti (mj. příjem sušiny na 100 kg živé hmotnosti, množství obsahových látek na 100 kg ž.hm. a množství obsahových látek na celkový příjem sušiny krmné dávky) vykázaly nejlepší výsledky jerseyské plemenice.

Více informací je k dispozici na adrese http://jds.fass.org

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info