Výzkum biologického prostředku proti bodalce stájové

Moucha bodalka stájová Stomoxys calcitrans může způsobovat potíže skotu a chovatelé měli zatím jen omezený úspěch při používání tradičních insekticidů proti tomuto škůdci. Nyní výzkumníci identifikují aromatické látky, které přitahují a odpuzují bodalky stájové a použili dvě složky nacházející se v jednom druhu rostliny, aby vyvinuli strategii ochrany.

V laboratorních testech tyto dvě látky – ZE-nepetalacton a EZ-nepetalacton – odrazují dokonce vyhladovělé bodalky stájové od bodání skotu a sání jejich krve , což poskytuje účinnou ochranu po více než 98 % doby. Tytéž složky mají 95 %ní úspěšnost v odpuzování samiček bodalky stájové od kladení jejich vajíček. Kromě toho, oxid uhličitý a některé látky v hnoji a bakteriích vyvolávají reakce tykadel bodalek stájových, které jsou podobné reakci much na feromony, což ukazuje, že tyto látky by mohly být používány jako atraktanty pro ochranu rostlin proti škůdcům.

Tato zjištění jsou významnými kroky ve vyvíjení nástrojů ochrany na biologickém základě a zlepšování udržitelné ochrany proti bodalce stájové.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info