Zemědělství má být podporováno

Výrazná většina Evropanů je pro to, aby zemědělci nadále dostávali finanční podporu z rozpočtu Evropské unie ve stejné nebo ještě výraznější výši.

Ukazují to výsledky nedávného průzkumu Eurobarometr, které jsou dostupné na stránkách Evropské komise. Pro navýšení dotací v příštích deseti letech se vyslovilo 39 procent Evropanů. Pro jejich zachování na současné výši ve stejném období bylo 33 procent lidí, pro snížení se naopak vyslovilo jen 14 procent dotázaných.

V České republice by zvýšení finanční pomoci zemědělcům uvítalo 51 procent lidí, zatímco 32 procent by je nechalo, jaké jsou. Obdobně jsou na tom Slováci: 56 chce zvýšení, 29 ponechání na současné výši.

Největšími zastánci dalšího navýšení dotací jsou mezi Evropany s přehledem Řekové (74 procent) a Bulhaři (73 procent). Naopak nízkou podporu navyšování vyjádřili Dánové (15 procent) a Nizozemci (22 procent).

Zajímavé je také srovnání s výsledky obdobného průzkumu z roku 2007. Tehdy totiž byla podpora dalšího navyšování dotací výrazně nižší, naopak bylo více těch, kteří je chtěli snížit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info