Souhrn událostí uplynulého dne – 7.4.2010

ODS nominovala na MŽP Bízkovou, aktivisté výběr kritizují

Lídr ODS Petr Nečas navrhl předsedovi vlády Janu Fischerovi, aby ministerstvo životního prostředí vedla dosavadní náměstkyně Rut Bízková. Novinářům řekl, že dopis s nominací poslal premiérovi dnes ráno. Potvrdil také informaci ČTK, že Bízková vystoupila z ODS. Fischer v úterý řekl, že prezidentovi navrhne, aby pověřil řízením tohoto resortu kandidáta nominovaného ODS, pokud bude kvalifikovaný a bezpartijní. Úřad vlády vydá k rozhodnutí ODS stanovisko v brzké době, řekl ČTK mluvčí kabinetu Roman Prorok. Nominaci Bízkové ihned začali kritizovat ekologičtí aktivisté.

Vědci bádají, zda odchované kachny neohrožují ty původní

V české přírodě se množí atypicky zbarvené a prokřížené divoké kachny, což je podle některých ornitologů vliv masivního vypouštění uměle odchovaných kachen myslivci. Zda je tomu opravdu tak, ověřují přírodovědci. Řekl to Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, který dlouhodobě sleduje zimování vodního ptactva na řekách v Plzeňském i Karlovarském kraji. Vědci se snaží zjistit, zda a do jaké míry ovlivňuje původní populaci kachny divoké dlouhodobé vypouštění uměle odchovaných kachen.

Kolik kilo kuřat na metr čtvereční?

Tak jak Státní veterinární správa ČR informovala již před třemi lety, kolik vykrmovaných kuřat smí být na metr čtvereční podle nových evropských předpisů, tak k tomu došlo letos prvního ledna. Zopakujeme, jak to tedy letos je. V roce 2007 SVS ČR informovala o ustanoveních směrnice Rady 2007/43/ES o minimálních pravidlech pro ochranu kuřat chovaných na maso. Tato směrnice byla zapracována s účinností od 1. 1. 2010 do našich právních předpisů a nyní musejí být chovateli stanovené podmínky plněny. Ustanovení o sankcích nabývají účinnosti 30. června 2010.

Vepřové je jen tučné a nezdravé aneb největší mýty o mase

Rezignovat při dietě úplně na vepřové maso je nesmysl, stejně jako bát se kuřat kvůli antibiotikům, kterých mají být údajně plná. V čem mají zakořeněné mýty pravdu a proč se mýlí? Tento mýtus zůstal jako dědictví minulého režimu. Zatímco dříve se zřejmě léky používaly ve vyšší míře, nyní Státní veterinární správa odmítá, že by kuřata z velkochovů běžně dostávala v krmných směsích antibiotika. Kontroly jsou v tomto směru přísné a legislativa Evropské unie nedovoluje používání antibiotik u zvířat, která končí na talíři.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info