Ekologický chov ryb celosvětově roste

Produkce bioryb vzrostla o 950 %.

Za posledních 20 až 25 let zaznamenala světová ekologická produkce ryb růst o 950 procent. Jak vyplynulo z nedávno konaného workshopu CFC/FAO INFOFISH, odhaduje se, že v roce 2015 by měla produkce ekologického chovu ryb odhadována 500 000 tun.

Plochy, věnované ekologickému chovu ryb, se také výrazně rozšířily. Na konci roku 2008 zabíraly ve světě celkem 35 milionů hektarů. Poptávka po biorybách a dalších mořských i sladkovodních produktech rychle roste po celém světě.

Co se týká chovaných druhů, mezi tři nejdůležitější patří losos, garnát a kapr, kteří se na celkové světové produkci podílí 31, 17, respektive 14 procenty. V poslední době ovšem také sílí poptávka po rybě Pangasius, zejména v Německu a Švýcarsku.

Ačkoli se hodnota světového obchodu s produkty ekologického chovu ryb neustále zvyšuje, zejména na západě, a ačkoli certifikát BIO dává chovatelům možnost účtovat prémiové ceny, velkým problémem zůstávají pravidla a požadavky na certifikaci. S přechodem na ekologický chov ryb, který obvykle vyžaduje čtyřstupňový postup, jsou spojené vysoké náklady. Navíc, certifikační orgány a agentury nabízí značně odlišné normy, závislé na konkrétním druhu chovaných živočichů a státním či regionálním odlišnostem.

Předpisy pro ekologický chov vodních živočichů se v posledních letech upravovaly také v Evropské unii. Ještě letos by mělo vyjít nařízení, kterým se bude tento velice perspektivní obor nadále řídit.

Zdroj: www.bio-info.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info