Mírný pokles produkce obilovin v EU

V prvním odhadu sklizně obilovin pro hospodářský rok 2010/11 počítá Evropská komise s produkcí zhruba 290 mil. t (poslední sklizeň 293 mil. t). Odhad se zakládá na snížení osevních ploch obilovin z 58,8 na 58,1 mil. ha. Komise přitom vychází z nižšího množství ječmene o 8 %. Tyto údaje vycházejí z předpokladu: plochy – minus 8 %, výnosy – minus 2,1 %. U kukuřice očekává Komise nárůst o 5,8 %, u pšenice by žádné změny nastat neměly. Očekávaným poklesem v roce 2010 odůvodňuje Komise odmítnutí finančních náhrad za export ječmene.

Zastřešující evropské zemědělské organizace COPA a COGECA však před snížením produkce obilovin varují. Prezident COGECA Paolo Bruni zdůraznil, že ceny obilovin v EU se v posledních dvou letech o 45 % snížily, zatímco výrobní náklady se v letech 2004 až 2009 o 63 % zvýšily. Pokud nebude nic podniknuto, produkce obilovin v EU v roce 2010/11 poklesne a protože stavy zásob obilovin jsou již nízké, mohlo by v roce 2011 dojít k nové explozi cen obilovin a krmiv. To by mělo fatální následky pro chovatele dobytka v EU.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info