Biokuřecí je biopotravinou roku 2009 v kategorii maso a výrobky z masa

Biokuřecí z produkce firmy Biopark získalo titul Nejlepší výrobek v kategorii maso a masné výrobky v soutěži Česká biopotravina roku 2009. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo 8. dubna v Kongresovém centru U Hájků v rámci konference Bio Summit 2010 v Praze.

Biokuřata od Bioparku pocházejí výhradně z českých ekologických farem a jejich chov podléhá podstatně přísnějším kritériím než běžná produkce kuřecího masa. Jejich maso má výraznou chuť, je křehké a zároveň pevné. Biokuřata jsou chována tradičním způsobem, rostou přirozeně a téměř 3x déle než obyčejná kuřata. Žijí na čerstvém vzduchu, mají dostatek volného prostoru a výběh na louky a pastviny. Biokrmivo obsahuje rozmanité přírodní složky včetně čerstvé trávy a neobsahuje pesticidy, hormony či GMO. V  ekologických chovech nesmí být používána ani antibiotika, resp. antibiotické stimulátory růstu, např. kokcidiostatika. Chov biokuřat je podřízen welfare zásadám a kvalita života kuřat na ekologických farmách se výrazně liší od běžných velkochovů.

Maso biokuřat tak uspokojuje poptávku informovanějších zákazníků zaměřených na své zdraví i péči o životní prostředí, kterým se čím dál častěji říká zkráceně LOHAS podle  anglického názvu Lifestyle of Health and Sustainability. „Lohasiané“ představují nový konzumní a životní styl a kladou důraz na kvalitu a společenskou odpovědnost. Mají sklon k  úsporám a omezení spotřeby. Upřednostňují místní suroviny a omezují polotovary. Jsou komunikativní, rádi navštěvují restaurace či posedí s  přáteli. Jídlo je pro ně spíše kulturním požitkem než jen pouhou snahou se najíst.

České biokuřecí zaplnilo poslední velkou mezeru na trhu domácích biopotravin. „Ještě předloni se dováželo biokuřecí za dvojnásobnou cenu z  Německa a nikdo nevěřil, že by se dalo v  takové kvalitě produkovat i v  Česku. Dnes už je tu dostatečný počet biofarem, aby mohla každý týden dodávat do sítě jiná,“ konstatoval Lubor Kitzler, ch ovatel biokuřat z  Lužických hor.

Biokuřecí, které je v současné době k dostání ve vybraných prodejnách Albert, Billa, Interspar, Globus, Makro a specializovaných malých prodejnách, uvedl Biopark na trh v prvním pololetí roku 2009. Specializací firmy je zpracování hovězího, jehněčího a kuřecího biomasa. Letošní vítězství biokuřecího masa není prvním oceněním biovýrobku pocházejícího z produkce Bioparku. Titul České Bio 2006 získal biohovězí provensálský biftek a v roce 2008 se Českou biopotravinou roku stalo biojehněčí na gril s  rozmarýnem.

Biopark s.r.o. je zpracovatelskou firmou zemědělského sdružení Spojené farmy a.s. V  něm se spojili ekofarmáři za účelem společného odbytu a finalizace zemědělských produktů. Dnes toto sdružení patří k největším dodavatelům českých biopotravin do prodejen zdravé výživy i obchodních řetězců v České republice a na Slovensku. Díky této spolupráci vytvořili tito zemědělci produkční vertikálu od hospodaření na orné půdě, přes chov na loukách a pastvinách až po zpracování a naplnili tak doslova koncept „od vidlí po vidličku“, jehož hlavní výhodou je další zdokonalení kontroly kvality a přímé komunikace mezi spotřebitelem a farmářem. Celý proces produkce biokuřecího masa podléhá certifikaci dle standardů ekologického zemědělství.

Letošního o smého ročníku soutěže se zúčastnilo 39 biopotravin, které soutěžily v šesti kategoriích. Odborná porota pod vedením Pavla Maurera, vydavatele prestižního výběru nejlepších českých restaurací, vybírá přihlášené výrobky podle komplexních kritérií, která hodnotí výrobek jako celek, to znamená nejen chuť, zpracování či suroviny, ale také vzhled, obal či marketingový koncept.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info