Varroa Monitoring System

Včelaři budou chovat varroatolerantní linie

V poslední době vzrůstá v České republice počet rezistentních populací roztoče Varroa destructor na syntetické akaricidy. Již téměř dva roky u nás funguje VMS – Varroa Monitoring System, obdoba systému rychlého varování pro včelaře. Potvrdilo se, že monitorování spadu roztočů ve včelstvech pomocí zasíťovaného dna a varroa podložek má svůj význam také v dalších činnostech. Zejména se ukazuje, že poznatky a databáze VMS lze využít při šlechtění včelstev na varroatoleranci. Důležitou vlastností včelstev již nebudou pouze ukazatele užitkovosti, ale budou se preferovat včelstva odolná, která nebudou vyžadovat ošetření proti varroóze.

Zejména v USA, ale i v Evropě si chovatelé a vědci uvědomili, že podávání akaricidů nic nevyřeší a problém se pouze oddálí. Postupem času vždy vznikne rezistence roztočů na používané chemické látky. Navíc syntetické pyrethroidy jsou ve větší či menší koncentraci a dlouhodobém vystavení jejich působení jedovaté nejen pro roztoče, ale i pro včely, dokonce i pro savce včetně člověka. V České republice se rezistence na používaná léčiva začíná projevovat až v poslední době, protože se tyto látky používaly v menším množství a podle propracované metodiky. Včelaři budou muset přejít k přirozenějším řešením potlačování roztočů – využívání zejména přírodních látek – kyselina mravenčí, kyselina šťavelová, aromatické látky, chovu méně senzitivních linií včelstev.

Nová verze systému monitoringu roztočů je včelařům dostupná na www.varroamonitoring.cz. Umožní propojení včelařů na principu sociálních sítí, zadávání spadu po jednotlivých včelstech, grafické výstupy. Včelař (uživatel) může svá data sdílet podle libosti – buď jsou veřejně přístupná všem nebo registrovaným uživatelům nebo pouze přátelům (podobně jako síť facebook). Pokud si chce uživatel zachovat v určité oblasti naprosté soukromí (například když si bude zapisovat výnosy medu), nový program mu to umožní. Velké zlepšení zaznamenala také mapa, která dovoluje detailní přiblížení (zoom) a zahrnuje již celou Evropu. Chovatel včel může zadávat a být evidován také podle registračního čísla chovatele a čísla stanoviště, což nabízí propojení s databázemi centrální evidence hospodářských zvířat Českomoravské společnosti chovatelů a Státní veterinární správy (SVS). Mapa by v budoucnu mohla zobrazovat také ohniska moru včelího plodu a automaticky tvořit ochranná pásma moru, takže se nabízí pro využití orgánům SVS a okresním veterinárním lékařům. Map VMS by šlo využívat také pro hlášení trvalého stanoviště včelstev, respektive by toto hlášení na obecních úřadech odpadlo, pokud by chovatelé včel používali internet. Nahlížení do elektronické mapy by bylo jednodušší i pro zemědělce, kteří by se měli před aplikací pesticidů o stanovištích včelstev informovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info