Souhrn událostí uplynulého dne – 9.4. – 11.4.2010

Nová pravidla pro užívání loga Evropské unie pro ekologickou produkci

Evropská komise 31. 3. 2010 zveřejnila své nařízení č. 271/2010, kterým se stanoví prováděcí pravidla upravující logo Evropské unie pro ekologickou produkci. Mezi hlavní změny zejména patří změna grafické podoby loga EU pro ekologickou produkci a podmínky pro jeho užívání.

Sadaři krachují kvůli nízkým výkupním cenám

Sadaři na jižní Moravě si loňskou sezonu pochvalují. Přálo jim počasí a sklizeň se vydařila. Jenže je jim to k ničemu, protože prudce klesly výkupní ceny ovoce a s nimi i zisk pěstitelů. To potvrzuje předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Josef Viktorin. „V letech 2007 a 2008 jsme bojovali s krizí prodeje. O české ovoce nebyl velký zájem. A sotva se loni situace zlepšila, klesly zase výkupní ceny,“ vylíčil nelehkou situaci ovocnářů Viktorin.

ČSÚ: V uplynulých týdnech výrazně zdražily brambory a papriky

V uplynulých třech týdnech v obchodech nejvýrazněji zdražily brambory a papriky, a to o více než 11 procent. Dražší byla také pšeničná hladká mouka. Naopak méně nakupující zaplatili za jablka, bílé pšeničné pečivo a banány. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Brambory obchodníci prodávali k 6. dubnu v průměru za 12,52 koruny za kilogram, tedy o 1,39 koruny více než před třemi týdny. O téměř devět korun korun na průměrných 89,12 Kč za kilogram za stejné období podražily papriky. Kilogram pšeničné hladké mouky byl dražší o 68 haléřů, lidé tak za něj zaplatili v průměru 8,85 Kč.

Rozdílné režimy prodeje mléka z automatů se musí rozlišovat

Ministerstvo zemědělství v poslední době zaznamenává informace o tom, že rozvoj prodeje mléka prostřednictvím mléčných automatů ukázal určitá úskalí pro zemědělce při jeho provozování. Ze strany zemědělců dochází k zaměňování legislativy upravující tuto oblast, což následně vede k problémům s aplikací této legislativy v praxi. Prodej mléka pomocí mléčných automatů lze provádět v zásadě podle dvou právních předpisů, které je třeba rozlišovat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info