Na pravou míru - přesuny finančních prostředků v rámci OPŽP

Ministr zemědělství a životního prostředí Jakub Šebesta v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády odpověděl na dotaz ČTK ke „Zprávě o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji“, zda dojde k přesunu finančních prostředků v rámci Operačního programu životní prostředí (OPŽP) z oblasti určené na financování čištění odpadních vod do oblasti ochrany ovzduší. Zpráva ČTK na základě jeho odpovědi nyní uvádí, že „soubor obsahuje například možnost převést evropské peníze určené na modernizace čistíren odpadních vod na projekty ochrany ovzduší“.

Ve skutečnosti jsou prostředky z oblasti prioritní osy 1, určené k financování čistíren vod, téměř vyčerpány a uvažuje se naopak o přesunu prostředků do prioritní osy 1, tedy o navýšení prostředků na čištění odpadních vod v rámci Operačního programu životní prostředí. Jednou z možností jak tyto prostředky v budoucnu navýšit, je přesun prostředků mezi jednotlivými osami OPŽP, ze kterých není v současné době čerpáno v dostatečně uspokojivé míře. Přesuny finančních prostředků v rámci OPŽP jsou v současné době předmětem odborných diskusí v rámci ministerstva životního prostředí.

"Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji", kterou ČTK komentuje, pak ukládá Ministerstvu životního prostředí analýzu důvodů nízké absorpční kapacity v prioritní ose 2, a případnou změnu implementačního dokumentu tak, aby se čerpání prostředků na projekty v oblasti ochrany ovzduší navýšilo.

Ministerstvo životního prostředí tímto uvádí informaci ČTK na pravou míru.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info