Souhrn událostí uplynulého dne - 13.4.2010

Český trh s biopotravinami sbírá síly k dalšímu růstu

Po závratných růstech obratů s biopotravinami v letech 2006 až 2008 se v loňském roce trh stabilizoval a nabídka v některých kategoriích konečně dohonila poptávku. Z předběžných výsledků průzkumu agentury Green marketing mezi výrobci a obchodníky vyplývá, že většina z nich v loňském roce svůj obrat zvýšila jen nepatrně, nebo si udržela obraty z roku 2008. Některým výrobcům a maloobchodníkům však obraty i v roce 2009 rostly o desítky procent. Stále platí, že přibližně 80 % prodejů biopotravin se odehrává v maloobchodních řetězcích supermarketů, hypermarketů a drogerií.

Většina občanů EU podporuje SZP

Podle výsledků průzkumu podporují občané všech členských států EU většinu nových cílů Společné zemědělské politiky. Evropští občané ze všech 27 členských států EU výrazně podporují nové cíle Společné zemědělské politiky, jak vyplynulo z výsledků průzkumu, který si zadala Evropské komise. 83 % občanů se kromě jiného vyslovilo pro pokračování podpory zemědělců finančními prostředky, v Rakousku to bylo dokonce 86 % dotázaných občanů. Velká většina, tj. 66 % dotázaných občanů EU zastává názor, že finanční prostředky vyčleněné ze společného rozpočtu nejsou pro uskutečňování SZP přiměřené nebo dostatečné, zatímco 17 % dotázaných se naopak domnívá, že jsou příliš vysoké.

Prodej mléka z automatů na Vysočině klesl kvůli obavám z nemocí

Prodej mléka z automatů podle farmářů na Vysočině v posledních dvou měsících klesl asi o třetinu. Odliv zájemců přičítají mediálním informacím o možné škodlivosti čerstvého mléka. Podle prvních kontrol, které v kraji provedli veterináři, bylo mléko v pořádku. Zákazníci by ale měli dbát upozornění na automatech, že syrové mléko je potřeba před pitím převařit, řekl dnes ČTK ředitel krajské veterinární správy Jiří Šulc. Na Vysočině funguje 15 automatů. Na množící se průjmová onemocnění upozornil zkraje roku v souvislosti s rostoucím prodejem neošetřeného mléka hlavní hygienik Michael Vít.

Tajná zpráva o alkoholu. Každá druhá láhev je falešná

Podvodní výrobci alkoholu mají pro české zákazníky vzkaz: každá druhá láhev, kterou koupíte, už je dnes vyrobena načerno. Černý trh s alkoholem totiž po letech relativního útlumu nabyl takových rozměrů, že začal reálně ohrožovat velké tradiční výrobce. Jak Aktuálně.cz zjistilo z utajeného sledování podvodů i přímých rozhovorů s aktéry falšování, stát je za rok okraden až o deset miliard korun. Podvod s alkoholem tak nabral rozměry srovnatelné s tím, co se dělo v devadesátých letech minulého století v proslulé kriminální kauze lehkých topných olejů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info