Krádeží dřeva přibývá

V lesích na Litoměřicku lidé načerno kácejí stromy a kradou lesníkům již vytěžené dřevo. Potíže jsou hlavně v okolí Lovosic a Třebenic. Policisté a lesníci museli zesílit hlídky.

Zima je u konce, krádeží dřeva ale přibývá. Pro „nejlevnější” otop míří s pilami do lesů nejčastěji lidé v okolí Lovosic. Policisté a lesníci zde museli zesílit své hlídky.

Dřevo mizí z lesů v okolí Třebenic

„Po poradě s vedoucím lovosického obvodního oddělení policie Viktorem Hrochem jsme od minulého týdne zesílili hlídky v lesích kolem Třebenic, kde dochází nejčastěji ke krádežím dřeva. Měli jsme schůzku s lesníky a obáváme se, že krádeží bude přibývat,” informoval třebenický strážník Tomáš Rotbauer.

Policisté v současné době řeší několik případů krádeží, dopadli také jednoho z pachatelů. „V letošním roce byly zaznamenány tři případy na Lovosicku. Vždy se jednalo o přestupky, jelikož způsobená škoda byla vždy nižší než 5 000 Kč. Pachatele, který v nedávné době kradl dříví v oblasti Děkovky, policisté dopadli a případ byl objasněn,” uvedla mluvčí litoměřické policie Alena Romová.

Další dva případy krádeže dřeva šetří policisté právě na Třebenicku. V obou jde podle Romové o krádeže jehličnatých stromů. „Pachateli jsou nejčastěji občané, kteří si místo nákupu dřeva na topení opatří nezákonným způsobem otop sami,” uvedla Alena Romová.

„Většinou se jedná o lidi z blízkých vesnic. Nikoho jsme zatím nechytili, ale určité poznatky o tom, kdo to dělá, máme. Ke krádežím dochází nejčastěji v dopoledních hodinách, kdy je většina lidí v práci,” vysvětlil dále Tomáš Rotbauer.

Naposledy kradli během Velikonoc

Společnost Lesy České republiky, která je vlastníkem převážné většiny lesních ploch na Litoměřicku, zaznamenala poslední krádež dřeva během Velikonoc.

„Šlo o krádež již vytěženého dřeva připraveného na odvoz k odběrateli. Zloději ukradli především kratší sortiment. Ke krádeži došlo nedaleko Sutomi, celková škoda činí zhruba čtyři tisíce korun. Případ jsme předali Policii ČR,” přiblížil Aleš Kryšpín z lesní správy Lesů ČR na Litoměřicku. Jak dále upozornil, krádeží neubylo ani s koncem zimy. „Je to zhruba vyrovnané. Za uplynulé měsíce evidujeme škody způsobené zloději dřeva ve výši zhruba dvaceti tisíc korun,” dodává Aleš Kryšpín. Složité je to podle něj také s dopadením a případným usvědčením pachatelů. Lesníci proto zpřísňují nejen víkendové kontroly v místech, kde ke krádežím dchází.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info