Švédové prosazují používání domácích krmiv

Švédská Asociace organických farmářů - Ekologiska Lantbrukarna (EkoLan) – požaduje, aby všichni farmáři v zemi přestali zkrmovat zvířatům importovaná krmiva a místo toho používali krmiva domácí provenience.

Podle Asociace jsou krmiva ze zahraničí zodpovědná za velkou část negativních dopadů na zemědělství, klima a zdraví a doufá, že se do roku 2015 podaří plně pokrýt potřebu krmiv z domácích zdrojů.

Přestože se v současné době do Švédska dováží pouze 10 % celkové potřeby krmiv, Asociace má za to, že jsou tyto dopady významné, mj. Asociace uvedla např. ničení dešťových pralesů za účelem získat plochy pro pěstování palem a sóji, nezbytný transport krmiv na velké vzdálenosti, expozice lidské populace a životního prostředí působení zakázaných pesticidů a zvýšení rizika salmonelózních infekcí.

Velká většina švédských spotřebitelů je ochotná platit vyšší cenu za kilogram masa nebo litr mléka v případě, že bude jasně deklarován tento přístup a bude omezeno riziko výskytu salmonelózních zárodků.

Asociace vyzvala všechny zemědělce, aby pěstovali nové plodiny a více se zaměřili na sofistikovanější střídání plodin za účelem zvýšení produkce proteinu na farmách a apelovala jak zemědělce tak také na spotřebitele, aby vytvářeli tlak na potravinářský průmysl a obchodní řetězce ve snaze upustit od honby za co možná nejlevněji vyrobenými a nakoupenými potravinami. Ministr zemědělství Švédska Eskil Erlandsson se zúčastnil meetingu Asociace a podpořil tyto snahy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info