Kdo se již probudil?

Spíš by byla na místě otázka, kdo že to ještě spí? Tak v polovině měsíce dubna možná ještě hadi a štíři, ti ale mají čas ještě do příštího týdne… na svatého Jiří.

Takže doopravdy – probouzí se pomalu ale jistě hmyz a je tedy již jistě čas pomýšlet na dezinsekci. Výhodné je ošetřit prostory, kde se chovají zvířata, včas. Jednak se stihne doba, než se probudivší jedinci stačí „rozkoukat“, vzpamatovat se a „počít“ další generace, jednak to jistě přijde o něco levněji. To se ostatně týká také deratizace. Synantropní hlodavci sice toho přes zimu moc nenaspí, ale než se ještě dosud možná prokřehlí rozhlédnou po druhém pohlaví, je dobré jim to rozhlížení ukrátit.

V chovech hospodářských zvířat ani v potravinářských závodech nemají žádní hlodavci, tj. myši či potkani, co dělat. Nejen že „ujídají“, ale především mohou přenášet celou řadu i nebezpečných a nepříjemných onemocnění. Je sice možné zakoupit různé hubicí prostředky, ale lze jen doporučit svěřit likvidaci obtížného hmyzu ve stájích či hlodavců odborným firmám. A také dbát na to, aby jedovaté návnady byly kladeny mimo dosah dětí i hospodářských či domácích zvířat, aby je nepozřely!

Myši lze lapat také do pastí, ale jen takových, které okamžitě usmrtí, to ale v hospodářství bude málo účinný způsob. Pro chovatele psů či koček je pak dobré připomenout: Včas aplikovat prostředek proti ektoparazitům (vnějším parazitům), tj. blechám, ale i klíšťatům! Jsou k dostání buď ve spreji, nebo v tekutině, která se nakape mezi lopatky, tj. tam, kam si nedosáhne zvíře jazykem. Účinnost je podle údajů výrobce okolo několika měsíců. Další možností je také protiparazitární obojek.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info