Na veletrhu se představí 13 českých výrobců

Česká republika se letos představí jako partnerská země na veletrhu Slow Food 2010, který ve čtvrtek začne ve Stuttgartu. Na akci označované za "veletrh dobrých chutí" svou produkci předvede 13 českých regionálních firem. Návštěvníkům nabídnou originální přírodní produkty, tradiční české pečivo, moravské víno, pivo z malých pivovarů nebo pobyt v lázních.

"Veletrh je úžasný v tom, že je to chutné a voňavé prostředí. O produkci se živě zajímají návštěvníci i účastníci," řekla ČTK za organizátory české účasti Lenka Výborná. Loni se na veletrhu představilo 12 českých vystavovatelů. Tři z nich se účastní také letošní exhibice. Hnutí Slow Food vzniklo v roce 1986 a získalo si příznivce na celém světě. V České republice působí od roku 2000. Podle jeho protagonistů jde o pečlivou volbu stravy a svědomitou přípravu pokrmů. Filozofii hnutí prezentují tři slova: dobrý, čistý a fér.

I hořické trubičky

Na veletrhu jsou zastoupeny obilné produkty, mléčné výrobky, sýry, ovoce a zelenina, ryby, šunka a uzenářské výrobky, oleje, lahůdky, octy, bylinky, čokolády, zavařeniny, zmrzliny a nápoje všech druhů. Českou produkci budou dále reprezentovat mimo jiné hořické trubičky, uzenářské výrobky, vejce v biokvalitě a chlazené rostlinné potraviny. Novinkou bude nabídka lázeňských služeb, které zaujaly stravováním ve "slow food" kvalitě.

Mezi originálními českými produkty, při jejichž výrobě se dbá na vysokou kvalitu, budou také kozí sýry, jogurty i zmrzlina. "Jsme farma, která má 30 zvířat. Jezdíme na veletrhy s regionálními potravinami. Devadesát procent výrobků prodáváme na farmě. Máme ale za to, že se vyplatí představit naší produkci ve světě," řekl ČTK Zbyněk Štěpánek z Licibořic na Chrudimsku.

Přísné požadavky

Potraviny pro veletrh Slow Food se podle pořadatelů vybírají velmi pečlivě. "To, co jíme a pijeme, by mělo být ze surovin výborné kvality, vyrobeno čistě a bez přidaných látek. Zároveň by zemědělec a zpracovatel měl za svůj produkt obdržet férovou cenu. Požadavky jsou přísnější než pouhé 'eko' nebo 'bio'," vysvětlil podmínky předseda české pobočky mezinárodního sdružení Slow Food Petr Mamula. Status partnerské země letošního ročníku pro Česku je podle něj oceněním zdejší produkce.

Výrobci budou na svou produkci moci upozornit také ochutnávkami, které jsou součástí programu. "Péct se budou například tradiční české kynuté buchty s různými náplněmi. Pro Němce je to zajímavé, protože kynuté těsto už příliš neznají," uvedla Výborná. Upozornila, že veletrh je prodejní i kontraktační. "Vystavovatelé mohou navázat kontakty a zároveň i poměřit síly se zahraniční konkurencí," dodala. Loňského veletrhu ve Stuttgartu se zúčastnilo 380 vystavovatelů, jejichž výrobky prý byly vyprodány už první den. Letos bude vystavovat celkem asi 500 producentů. Účast českých vystavovatelů podpořilo české ministerstvo zemědělství a agentura CzechTourism.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info