Olomoucké Výstaviště Flora bude připomínat zahradu času

Zahradu času s branou života či labyrintem světa bude připomínat ústřední pavilon olomouckého Výstaviště Flora při letošní jarní etapě stejnojmenné mezinárodní výstavy květin. Její návštěvníci si budou moci prohlédnout tisíce lilií, narcisů, tulipánů, ale také orchideje z Thajska, řekl dnes novinářům ředitel výstaviště Zdeněk Štefka. Výstava, kterou tradičně doplní veletrh zahradní mechanizace a jarní zahradnické trhy, se uskuteční 22. až 25. dubna.

Jarní etapy trojlístku akcí se zúčastní téměř 500 vystavovatelů a prodejců z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska či Nizozemska. Lidé si budou moci na výstavišti koupit květiny, hnojiva, skleníky, krby, pomůcky a mechanizaci pro zahradníky, nábytek, keramiku a další zahrádkářský sortiment.

Hlavním tahákem expozice by měl být podle organizátorů výstavy tradičně ústřední pavilon A. "Loni jsme hlavní expozici pojali jako květinovou manéž. Letos jsme se rozhodli pro vážnější téma, expozici s podtitulem Labyrint světa a ráj srdce. Její součástí bude i pětimetrové květinové kyvadlo, které neúprosně odpočítává čas," uvedl Štefka.

Největší plocha výstavy bude patřit zahradníkům z Vídně, kteří na ní budu prezentovat více než 6000 kusů hrnkových a balkonových květin. Tuto kolekci doplní řezané jarní cibuloviny jejich tuzemských kolegů. Návštěvníci výstavy se mohou těšit také na expozici nizozemských zahradníků, kteří přivezou do Olomouce mimo jiné loňskou pěstitelskou novinku, vícekvětou odrůdu hyacintu.

Tradiční společnou expozici Českého zahrádkářského svazu, letos na téma svatební den na zahradě, zájemci najdou v pavilonu E. Prodejcům, kteří dorazí od Olomouce na veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a na jarní zahradnické trhy, budou patřit zbývající pavilony G a H a venkovní plochy výstaviště.

Návštěvníkům expozice však letos bude přístupná pouze zčásti historická Rudolfova alej ve Smetanových sadech, ve kterých výstaviště sídlí. Část aleje je uzavřená, protože prochází obnovou. Dočká se mimo jiné nového osvětlení, mobiliáře a povrchu cest. "Obnova je velmi rozsáhlá a nelze ji udělat v mezidobí mezi jednotlivými výstavami. Každopádně přes staveniště vytvoříme v době expozice dva koridory vedoucí k výstavišti," řekl Štefka.

Loňský ročník jarní Flory, zahradnických trhů a veletrhu Hortifarm navštívilo asi 80.000 lidí.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info